Katse peiliin
Hyvinvointi

Katse peiliin

Useimmat meistä ovat tehneet tai sanoneet paljon sellaista, jota kadumme tai häpeämme. Ei ole aina helppoa katsoa rehellisesti itseään ja tekojaan. Rohkeutta on kohdata itsensä juuri sellaisena kuin on. Se on myös avain stressittömämpään elämään.

Kohtaa totuus

Elämässä saattaa kulua valtavat määrät energiaa siihen, että pakoilemme omia kipeitä tunteitamme ja ajatuksiamme. Yritämme peitellä niitä – myös itseltämme. Se on täysin luonnollista. Onhan ihminen laumaeläin, jolle muiden silmissä hyväksytyksi tuleminen on menneisyydessä ollut jopa elinehto. Stressistä voi kuitenkin päästä irti vain kohtaamalla sen juurisyyn. Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi niistä ajatuksista ja tunteista, joita yrittää painaa pois mielestä.

Et ole uniikki

Mikä tahansa ajatus tai teko sinua stressaa, tiedosta, ettet ole asian kanssa yksin. Moni muu – kenties tuhannet, jopa miljoonat ihmiset maailmassa – ovat historian saatossa kokeneet saman kuin sinä. Olet ihminen, ja siksi epätäydellinen, joten voisitko hellittää! On ihmisyyttä mokailla ja sortua tekemään asioita, jotka kaduttavat jälkikäteen. Sinun ei myöskään tarvitse selviytyä murheistasi yksin. Ystävät auttavat, mutta on rakkauden teko itseäsi ja läheisiäsi kohtaan hakeutua esimerkiksi psykoterapeutin pakeille, jos tarve on.

Ystävysty itsesi kanssa

Oman vajavaisuuden kohtaaminen voi tuntua todella pahalta. Entä jos tuollaisena hetkenä kohtelisit itseäsi kuin parasta, rakkainta ystävääsi? Miten lohduttaisit ja kannustaisit itseäsi kuin ystävääsi, joka painisi saman ongelman kanssa kuin sinä nyt? Voitko antaa itse itsellesi tukea, jota tarvitset? Itsensä kanssa ystävystyminen on askel mutkattomampaan, seeseisempään suhteeseen myös muiden kanssa. Rauha itsensä kanssa voi joskus vaatia myös anteeksipyynnön tai sovittavan teon, silloin kun se on mahdollista. Aina voi antaa anteeksi itse itselleen.