Unia, metsää ja toimettomuutta
Hyvinvointi

Unia, metsää ja toimettomuutta

Kirjoittaja: Juho Paavola Kuva: Kristiina Kontoniemi

Sanna Vitikan työ kotipalvelu Kotisatamassa jakautuu palveluvastaavan esimiestyön ja vanhusten parissa tehtävän sairaanhoitajan työn välillä. Asiakkaiden ja heidän omaistensa hyvinvointiin tähtäävän työn haastavuus on kasvanut koronapandemian aikana. Uni, luonto ja arjen unohtaminen auttavat selviämään arvokkaan työn aiheuttamasta stressistä.

Jos ei nuku, ei jaksa

”Koronavuosi on ollut hoitoalalla rankka. Kotihoidon asiakkaamme ovat riskiryhmää. Työssä on ollut paljon stressitekijöitä. Alussa maskit olivat kortilla, rajoitteita on paljon, koska pienintäkään riskiä ei voi ottaa ja moni asiakas vielä pelkää koronaa. Palveluvastaavan roolissani myös työntekijöiden sairaslomaralli on aiheuttanut paljon stressiä. En jaksaisi, ellen olisi opetellut tietoisesti nukkumaan kunnolla vähintään seitsemän tuntia yössä. Se on vaatinut opettelua, sillä olen aina ollut iltojen virkku. Uni on hyvinvoinnin ehto.”

Luonto irrottaa arjesta

”Vaikka olen henkeen ja vereen kesäihminen, on vaikea kuvitella hienompia hetkiä kuin kävelyt syksyisessä metsän raikkaudessa ja väriloistossa. Kaksivuotias lapinkoiramme Luca pitää huolen siitä, että metsät tulevat tutuksi hieman kehnommallakin ilmalla. Teemme aamulla lyhyemmän lenkin ja iltapäivällä pidemmän. Ulkoilu virkistää henkisesti, auttaa pitämään fyysisestä kunnosta huolen ja tuo rentoa fiilistä ja hyvää oloa, mikä puolestaan auttaa nukahtamaan illalla ajoissa.”

Mökki nollaa arjen

”Arjen vastuuta ei jaksa, ellei vastapainona ole täydellistä vapautta heittää aivot narikkaan. Minä teen sen mökillä. Perheessämme mökki ei onneksi ole mikään työleiri, vaan kodikas paikka, jossa saa vain olla. Hyvä mökkireissu on sellainen, missä ohjelmaa ei ole, vaan mennään fiiliksen mukaan ja nautitaan ajasta, maisemasta ja hyvästä seurasta. Myös maiseman vaihtaminen vapaapäivinä on tärkeää. Mökillä ei ole samoja tekemättömiä tehtäviä muistuttamassa itsestään kuin kotona.


Kuka?

Nimi: Sanna Vitikka, 52, Jyväskylä

Työ: Palveluvastaava ja sairaanhoitaja Hoivakoti Kotisatamassa

Parasta juuri nyt: ”Kuljemme kesää kohti. Joulu on ihanaa aikaa, mutta en tykkää talven kylmyydestä yhtään. Joka päivä rakas kesä on taas lähempänä!”