Laula kireys pois
Hyvinvointi

Laula kireys pois

Kirjoittaja: Heli Koppelo

Laulaminen on luonnollinen keino saada keho rentoutumaan, happi kulkemaan ja mieli onnelliseksi. Ei siis ihme, että viime keväänä pahimmassa koronasokissa erilaiset parveke- ja kuorolauluvideot levisivät sosiaalisessa mediassa ympäri maailman!

1. Auttaa alakuloon

Tutkimusten mukaan laulaminen – erityisesti ryhmässä – vapauttaa endorfiineja ja oksitosiinia eli hormoneja, jotka tuottavat mielihyvää ja lievittävät stressiä sekä ahdistusta.

Etenkin kuorolaulu on jo pitkään tiedetty myös suomalaistutkimusten mukaan harrastukseksi, johon vihkiytyneet pysyvät muita terveempinä ja elävät pidempään.

2. Taltuttaa kipua

Laulaminen rentouttaa kehoa. Äänen värähtely eli resonointi kehossa toimii kuin sisäinen hieronta ja auttaa jopa lievittämään kipuja. Erityisen tehokasta on vokaalien laulaminen matalalla äänellä, jota muun muassa laulumeditaatioksi kutsutaan.

Tunnetuin käyttökohde rentouttavalle äänenkäytölle kivunlievityksessä on synnytyslaulu, mutta sitä on tutkittu myös esimerkiksi työikäisten kuntoutuksessa.

3. Herättää aivot

Laulaessa tulee hengitettyä syvemmin, mikä aktivoi palautumisesta ja ruoansulatuksesta vastaavaa parasympaattista hermostoa.

Aivokuvissa puolestaan on huomattu, että siinä missä puhuminen aktivoi pääasiassa kieleen liittyviä aivoalueita, laulaminen sytyttää aivot huomattavasti kokonaisvaltaisemmin ja myös tunteista vastaavalla alueella.

4. Tuudittaa uneen

On täysin normaalia laulaa pienille lapsille tuutulaulua, jotta he nukahtavat. Samalla tavalla myös aikuiset voivat käyttää laulamista nukahtamisen tukena.

Omaksi unilauluksi voi kokeilla lapsuudesta tutun tuutulaulun lisäksi mitä tahansa rentouttavaa kappaletta, kuin myös pelkkää äänteiden tai mantrojen laulamista.

Laulu auttaa tuomaan mielen tähän hetkeen ja omaan kehoon, päästämään irti päivän tapahtumista ja seuraavan päivän suunnitelmista.

Apua rentouttavaan äänenkäyttöön saa esimerkiksi laulunopettajilta ja musiikkiterapeuteilta!