Eläkkeelle kannattaa jäädä elossa
Hyvinvointi

Eläkkeelle kannattaa jäädä elossa

Kirjoittaja: Leena Filpus Kuva: Meeri Utti

Kesän alussa eläkkeelle jäävä Riitta Laakso odottaa innolla uutta elämänvaihetta. Korona-aika etätöineen on jo ollut osin totuttautumista kotonaoloon.

Elossa eläkkeelle

“Alun perin minun piti jäädä eläkkeelle vasta 65-vuotiaana, mutta puoli vuotta sitten saamani ja onneksi vääräksi osoittautunut syöpädiagnoosi herätti: Muutaman kympin tai satasen suuremmalla eläkkeellä ei ole merkitystä. Haluan ehtiä nauttia vapaudesta ennen kuin kuolen. Olen ollut samassa työpaikassa kohta 29 vuotta. Firman nimi ja ihmiset ympärillä ovat vaihtuneet jo moneen kertaan. Työ on muuttunut paljon tänä aikana ja olen vähän jo muutoksiinkin väsynyt. On hyvä hetki jäädä pois.”

Suunnitelmat ranskalaisina viivoina

“Olen kirjannut ranskalaisin viivoin, mitä kaikkea suunnittelen tekeväni eläkkeellä. Listassa on niin 1990-luvulta lähtien kertyneiden valokuvien järjestämistä, kunnon kohottamista, ruotsin kielen taidon ja etenkin puhumisen petraamista sekä matkustelua. Ylipäätään toivon voivani kehittää itseäni myös eläkkeellä ja pitää mielen virkeänä. Suvussani ollaan pitkäikäisiä, eikä geeneissä pitäisi olla pahojen muistisairauksien riskejä, joten edessä on mahdollisesti vielä monta kymmentä mielenkiintoista vuotta. Se on sitten toinen juttu, mitkä suunnitelmista toteutan.”

Vapaaehtoistyö kiinnostaa

“Jahka otan alkuun ihan vain rennosti ja nautin kesästä, palaan varmaankin jonkinlaiseen ruotuun. Ihmisellä kannattaa olla edes väljä aikataulu, jonka mukaan elää. Ettei hautaudu vain kotiin. Minulla ei ole huoltovelvollisuuksia, joten yhteydenpito ystäviin on tärkeää. Voisin vaikka kokata heille jopa vähän hifistellen hienompaa ruokaa. Jonkinlainen vapaaehtoistyökin saattaa kiinnostaa, ei omalta alalta taloushallinnosta, mutta joltain muulta alalta.”

Kuka?

  • Riitta Laakso, 63, Vantaa
  • Työ: Finance assistant IPG Mediabrands Finland Oy:llä
  • Parasta juuri nyt: “Vapaus työstä alkaa, eläke ja kesä koittavat uusine mahdollisuuksineen.”