Vähemmistöstressiä vapaa-ajalla
Hyvinvointi

Vähemmistöstressiä vapaa-ajalla

Kirjoittaja: Leena Filpus Kuva: Mikko Käkelä

Sukupuolensa korjannut muunsukupuolinen Timja Shemeikka ei juurikaan kärsi työssään vähemmistöstressistä, mutta vapaa-ajalla tulee aika ajoin eteen hankalia tilanteita.

Saa olla oma itsensä

“Sain sukupuolenkorjausprosessini päätökseen vuonna 2016. Minulla on siitä hyvä tilanne, että niin läheiseni kuin työnantajanikin ovat suhtautuneet asiaan hyvin. Viittomakielen tulkkina osaaminen ratkaisee, ei sukupuoli-identiteetti. Moni sukupuolivähemmistöön kuuluva ja sukupuoltaan korjaava kuitenkin kärsii vähemmistöstressistä. He saattavat epäröidä koko korjausprosessin aloittamista pelätessään esimerkiksi työnantajan reaktiota. Entä jos saan vaikka potkut? Tilanne on hyvin ahdistava, kun ei voi olla oma itsensä.”

Ikäviä tilanteita ei aina voi välttää

“Vaikka työelämässä minun ei tarvitse yleensä jännittää, vapaa-ajalla sattuu välillä ikäviä tilanteita. Yhteiskunta näkee minut miehenä, mutta henkilötunnukseni on edelleen naisen. Kun esimerkiksi julkisessa liikenteessä tulee lipuntarkastaja, joudun useimmiten muiden huomion kohteeksi, kun minun epäillään matkustavan jonkun toisen matkakortilla. Siinä nimittäin näkyy henkilötunnuksen sukupuolimerkintä. Ei tunnu mukavalta joutua kaikkien kuullen vakuuttamaan, että nämä henkkarit ovat minun. Lipuntarkastajat tekevät tietenkin vain työtään, mutta tilanteen selvittely on ahdistavaa.”

Stressin purkaminen tärkeää

“Olen etuoikeutettu, kun minun ei tarvitse aina stressata, kun astun kotiovesta ulos. Ikävän tapauksen jälkeen on silti pakko saada purkaa paha olo pois. Vakuutan sisäisellä puheella itselleni, että olen arvokas ja hyvä ihminen. Ystävät ovat myös henkireikä. Stressin purkaminen on tärkeää, ettei mieleen jää arvottomuuden- tai toiseudentunnetta. Koetamme ratkoa vähemmistöstressiin liittyviä ongelmia myös sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajavassa Trasek ry:ssä, jonka varapuheenjohtaja olen.”

Kuka?

  • Timja Shemeikka, 34, Helsinki
  • Työ: Viittomakielen tulkki Sivupersoona Oy:ssä, tekee Ylelle kuulovammaistekstityksiä ja toimii Trasek ry:n varapuheenjohtajana.


Mikä vähemmistöstressi? Syrjinnän tai väkivallan kokemuksista tai niiden pelosta syntyvä kuormitus ja krooninen stressi, joka koskettaa niin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuin mihin tahansa muuhun vähemmistöryhmään kuuluvia.