Ennakoiden eläkkeelle
Hyvinvointi

Ennakoiden eläkkeelle

Kirjoittaja: Leena Filpus

Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, johon liittyy paljon pohdittavaa ja järjesteltävää. Asiaa kannattaa alkaa miettiä mieluiten jo 5–10 vuotta ennen eläkeaikaa. Kyse ei ole vain sen selvittämisestä, minkä ikäisenä voi jäädä eläkkeelle tai kuinka suuri eläke on, asia on monipolvisempi.

Milloin eläkkeelle?

Ensimmäinen tehtävä on päättää, milloin haluaa jäädä eläkkeelle. Tähän päätökseen vaikuttaa niin taloudellinen toimeentulo kuin muut juuri itselle tärkeät asiat. Jos jää eläkkeelle aikaisimpana mahdollisena hetkenä, on tultava toimeen pienemmällä eläkkeellä. Täyttä eläkettä saa, kun työskentelee tavoite-eläkeikään asti. Tämänkin jälkeen voi työskennellä ja taloudellisesti se myös kannattaa, sillä mitä pidempään tienaa, sitä suuremmaksi eläke muodostuu.

Tee näin: Tarkista eläkeikäsi Työeläke.fi-sivuston laskurilla. Sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa eläkkeisiin ja eläkkeelle jäämiseen liittyen. Voit myös ottaa yhteyttä omaan työeläkeyhtiöösi ja keskustella erilaisista eläkkeelle jäämisen vaihtoehdoista.

Raha-asiat haltuun

Eläkkeen määrä voi yllättää. Useimmille yllätys ei ole positiivinen: Suomalaiset saavat keskimäärin 1650 euroa eläkettä kuukaudessa. Tästä summasta vähennetään vielä verot.

Eläkeaikana pitää tulla toimeen pienemmällä rahasummalla kuin aiemmin, niinpä jotkut kokeilevatkin elää jo töissäoloaikana samalla summalla kuin tulevat saamaan eläkettä. Siitä saa käsityksen, mihin kaikkeen rahat todellisuudessa riittävät.

Onkin tärkeä selvittää myös velat ja velanmaksukyky eläkeaikana. Entä tuovatko säästöt helpotusta taloudenpitoon? Tai voiko jotain realisoida, muuttaa esimerkiksi edullisempaan asuntoon? Viimeistään nyt kannattaa aloittaa säästäminen, sillä pienikin summa säästössä on parempi kuin ei säästöjä lainkaan.

Arvio tulevan eläkkeen määrästä löytyy Työeläkeotteesta, jonka saa esimerkiksi Eläketurvakeskuksen verkkosivustolta elaketurvakeskus.fi.

Tee näin: Käy tulot ja menot huolella läpi ja pidä vaikka päiväkirjaa rahankäytöstäsi. Löytyykö menoista karsittavaa tai omaisuudesta realisoitavaa? Ota yhteyttä pankkiin ja selvitä, löytyykö mahdollisten velkojen maksuun tarvittaessa joustoa.

Asuminen kuntoon

Raaka totuus on, että iän karttuessa jalka ei enää nouse samalla tavalla kuin aiemmin. Vaikka vielä eläkkeelle jäädessä olisikin hyväkuntoinen, jossain vaiheessa parikin porrasta kotiovelle voi olla yksinkertaisesti liikaa. Ja vaikka omalla pihalla puuhastelu olisi kuinka mukavaa, tulee aika, jolloin voimiansa käyttäisi mieluummin muuhun kuin talon pihan ylläpitoon.

Asumistaan kannattaakin miettiä hyvissä ajoin, silloin kun itse vielä kykenee tekemään päätöksiä asumisestaan.

Tee näin: Pohdi asumistasi kokonaisuutena. Oletko tyytyväinen kotisi sijaintiin ja pääseekö sieltä palvelujen pariin helposti? Onko kotisi esteetön tai saako siitä sellaisen? Riittäisivätkö vähemmät neliöt? Voisiko asuminen olla helpompaa ja kenties myös edullisempaa toisaalla?

Jatkaisiko työntekoa?

Osaaminen ja ammattitaito eivät katoa eläkeiän koittaessa ja eläkkeellä voi myös oppia uusia taitoja. Töitä tehdäänkin eläkeaikana eri syistä. Yksi paikkaa työnteolla pientä eläkettään, toinen työskentelee pitääkseen mielensä virkeänä ja pysyäkseen ajan tasalla kiinnostavista asioista, kolmas vain ei osaa tai halua lopettaa. Yhtä kaikki, työnteko eläkeiässä on usein rennompaa kuin työiässä: Hanskat voi laittaa tiskiin milloin haluaa.

Eläkkeellä voi tehdä töitä ja saada samanaikaisesti palkkaa eläkkeen päälle. Työnteko ei pienennä eläkettä, vaan parantaa myös tulevia eläkkeitä. Kannattaa pistää jo nyt mieleen, että eläkettä ja palkkaa varten tarvitaan omat verokortit, sillä niitä verotetaan eri tavalla.

Tee näin: Selvitä, voitko tehdä halutessasi töitä entiselle työnantajallesi tai ilmoittaudu reserviin oman alasi vuokratyöfirmaan. Töitä voi etsiä myös TE-toimiston kautta. Eläkkeellä voi ryhtyä myös yrittäjäksi. Kenties rakkaasta harrastuksesta tai intohimosta urkenee uusi ura eläkkeellä?

Nauti elämästä!

Eläkkeellä on elämän viimeinen mahdollisuus toteuttaa unelmia ja ylipäätään nauttia elämästä. Käytä aikasi viisaasti. Yhdelle se tarkoittaa matkustelua, toiselle mukavaa tekemistä lasten ja lastenlasten kanssa, kolmannelle kuntosaliharjoittelua ja salsatunteja. Voit myös alkaa käydä avoimen yliopiston kursseilla. Tärkeintä on, ettei jää pelkästään kotiin nököttämään. Aktiivinen arki ylläpitää myös henkistä vireyttä.

Eläkkeellelähtöjuhlissa luvataan puolin ja toisin pitää yhteyttä. Useimmiten lupaus on sanahelinää, kaikilla on omat menonsa. Hyvin työ- ja uraorientoituneelle tämä voi tulla yllätyksenä. Eläkkeelle jäävän onkin tärkeä pohtia sosiaalisia suhteitaan. Löytyykö kavereita ja ystäviä myös työelämän ulkopuolelta?

Tee näin: Tee summittainen viikko-, kuukausi- ja vuosisuunnitelma siitä, miten käytät aikaasi. Ei haittaa, vaikka et toteuttaisikaan koko suunnitelmaa, pääasia on jonkinlainen raami, johon turvautua tarvittaessa. Suhtaudu tähän kuin elämäsi välitilinpäätökseen: Tässä olen nyt ja tällaisia asioita haluan vielä tehdä.

Jutun lähteenä Työeläke-sivusto, Taina Rajanen Takuusäätiöstä ja Soile Lindstedt ERTOsta.