Haussa moniosaaja yhteen lokeroon
Kolumni

Haussa moniosaaja yhteen lokeroon

Kirjoittaja: Natalia Tolmatsova Kuva: Sam Jämsen Julkaistu:

Kuvittele, että lukion päättötodistuksessasi komeilisi suora rivi kymppejä. Fysiikka 10. Kuvataide 10. Liikunta 10. Mitä tekisit elämälläsi, jos kaikki ovet olisivat ainakin arvosanojen ansiosta avoimet? Hakisitko perinteisesti arvostettuun ammattiin lääkäriksi vai kenties taiteellisemmalle alalle arkkitehtuurin pariin? Siitä on tasan kymmenen vuotta, kun löysin itseni tuosta tilanteesta. Positiivinen ongelma, joka myöhemmin työelämään siirtyessäni osoittautuikin ongelmaksi.

Usein työntekijälle halutaan löytää lokero, jossa hän viihtyy ja jossa hänestä saadaan eniten irti. Analyyttiset tutkijat viihtyvät omissa oloissaan, ekstrovertit sosiaaliset perhoset myynnin parissa sooloillen, luovat suunnittelijat suoriutuvat parhaiten tiimeissä. Itse halusin tehdä kaikkea edellä mainittua.

Arkisen pakerruksen temmellyksessä olen usein törmännyt ajatukseen, ettei kalliimpi työntekijä saa osallistua halvemman työntekijän töihin, vaikka siitä olisi selkeästi hyötyä projektin etenemiselle.

Ajatus moniosaamisesta on kaunis, kunnes väliin tulee sisäinen kustannusarvio, joka kehottaa jokaista pysymään omassa lokerossaan.

Mitä jos sisäisten kustannusarvioiden sijaan kannattavuutta tarkastelisi koko yrityksen näkökulmasta? Ei kai siitä ole haittaa, jos päällikkö itse haluaa liata kätensä tuotannossa aina silloin tällöin. Todennäköisesti into alalle on syttynyt nimenomaan tuotteiden tai valmistusprosessin kautta. Työssään viihtyvä työntekijä voi lopulta olla kannattavampi satsaus kuin muutama säästetty satanen.

Suurin motivaationi ryhtyä yrittäjäksi oli oman osaamiseni hyödyntäminen laaja-alaisesti. Sain varoituksia, että yrittäjänä urani menee peruutusvaihteelle: vaihdan vastuullisen strategiatyöskentelyn pieneen piiperrykseen. Tajusin kuitenkin, että työntekijänä ja yrittäjänä onnistumistani mitataan eri tavoin. Työntekijänä onnistun, kun saan mahdollisimman haastavia tehtäviä, yrittäjänä taas firmani tehdessä mahdollisimman paljon voittoa – piiperryksellä tai ei.

Kympin tyttönä huomaan innostuvani erityisesti silloin, kun saan enkä joudu. Kun saa päättää työtehtävänsä itse, kaikki ne lukioajoista tutut ovet tuntuvat aukeavan taas.

Tuotantotaloutta opiskellut Natalia Tolmatsova on oman luovan suunnittelutoimisto WTD Media Oy:n toimitusjohtaja ja työskennellyt viime vuosina markkinoinnin ja viestinnän parissa.