Älä päästä kiirettä ihon alle
Kolumni

Älä päästä kiirettä ihon alle

Kuva: Heikki Tuuli Julkaistu:

Jokainen meistä joutuu työssään tekemään liian paljon liian vähässä ajassa. Kiireen tunnetta ei kuitenkaan kannata päästää ihonsa alle heikentämään työsuoritusta.

Tiedämme mitä hosumalla syntyy. Harva kuitenkaan tajuaa, miten vaarallista stressi on aivoille. Kun hammasta särkee, haemme apua. Stressiä siedämme ja valitamme siitä, vaikka se altistaa aivovammaan, turhautumiseen ja uupumiseen.

Poistin omasta sanavarastostani sanan kiire keväällä 1996. Työystäväni tilasivat työpaikallemme konsultin, joka opetti meidät kädestä pitäen järjestämään työpöydän ja arkistot. Menetelmän avulla opin laittamaan jokaisen paperin ”oikealle paikalle” eli sinne, mistä sitä etsin. Vihje: se ei ole läjä työpöydällä, vaan yleensä riippukansio aiheen mukaan.

Kurssilla ei vain järjestetty papereitani vaan myös pääni. Opin, että työstressini johtui pääosin typeristä työtavoistani. Sapetti ja hävetti, miten huonosti olin käyttänyt työaikaani 19 vuotta. Oman pään järjestäminen johti siihen, etten enää siirtänyt ikäviä töitä ja lopetin jahkailun. Päätin mitä teen ja mitä en. Ja jos en heti ehdi, päätin milloin teen.

Toisen mullistavan idean sain professori Bodil Jönssonin kirjasta ”10 ajatusta ajasta”. Siinä hän kertoi luopuneensa ”elämänvalheesta, että hänellä ei ole aikaa”. Todellisuudessa aikaa on kaikkeen mitä tekee. Jönsson muutti oletustaan ajasta ja hups, ihme tapahtui. Tein saman ja hups, ihme tapahtui myös minulle. Aivoni menivät järjestykseen tajutessaan, että niillä on aikaa, mutta vain yhteen asiaan kerrallaan.

Niin ammattilainen toimii. Hän hallitsee aikansa ja ennen kaikkea ajattelunsa. Aivot tarvitsevat järjestystä, mutta se ei löydy hosumalla vaan keskittymällä. Kiire on tunne, jota voi hallita ja oppia hallitsemaan, mutta vain jos haluaa.

Heikki Peltola on luennoitsija ja tietokirjailija, joka työskentelee parempien työyhteisöjen puolesta. Hän uskoo, että pienillä muutoksilla ajatuksissa ja teoissa on iso vaikutus siihen, miltä työ tuntuu ja mitä saa aikaan.