Järki karkaa jos tunteet vievät
Kolumni

Järki karkaa jos tunteet vievät

Julkaistu:

Heräsin eräänä lauantaina kello 4.30 – sudentuntina, jolloin ihminen herää, jos kehon stressihormonitasot ovat liian korkealla. Takana oli hektinen työviikko ja toinen samanlainen edessä. Kun pettymykseltäni tokenin, ilahduin: nythän minulla on muutama tunti aikaa ennen kuin perhe herää. Voin siis hyvin tehdä ensi viikon esityksen!

Hetken pakerrettuani keittiön pöydän ääressä havahduin siihen, että laskelmani olivat päin honkia. Rullailin PowerPointin, Excelin ja sähköpostin väliä tajuamatta lainkaan, mitä teen.

Älyllisten ratkaisujen löytäminen on vaikeaa väsyneenä ja stressaantuneena siksi, että kielteiset tunteet saavat ajattelumme kapeutumaan ja kehomme ylivireeseen. Ilmiön perusta on evoluutiossa: kauan sitten eloonjäämisemme oli kiinni siitä, kuinka tehokkaasti kykenimme keskittymään uhkaan ja juoksemaan leijonaa karkuun. 

Tänä päivänä uhka on epämääräisempi: tietokone, deadline ja erilaiset ongelmat, joihin meidän pitäisi löytää ratkaisu ajattelun avulla. Stressaantunut mieli kuitenkin kiertää kehää, unohtelu ja virheet lisääntyvät eikä ratkaisuja löydy.

Mikä silloin avuksi? Itse en silloin keittiön pöydän ääressä tiennyt mitä tehdä. Nyt tiedän: Lopeta tekeminen heti, nouse ylös tuolista ja tee jotain ihan muuta. Helpoin tapa pysäyttää mielen kielteinen kierre on muuttaa fysiikkaa. Kävele, pidä kahvitauko tai vaikka tanssi. Samalla pää kirkastuu ja löydät paremmin reitin ulos tilanteesta.

Seuraava askel on oppia tunteiden nimeämistä. Name it to tame it – nimeä se, niin kesytät sen. Näin sanoo aivotutkija Dan Siegel, joka havaitsi tutkimuksissaan, kuinka aivot rauhoittuvat, kun tunteet nimetään. Rentoudumme, kun ymmärrämme, mikä tunne meillä on ja mikä sen aiheutti.

Töissä tai yön hiljaisuudessa ei kannata jäädä tunnemössön alle. Tunteita voi tarkastella rauhallisin ja uteliain mielin: Hmm, mikä tämä tunne on? Pelkoa? Mitä oikeastaan pelkään? Nolostumista? Epäonnistumista? Tunnenko olevani yksin? Tuntuuko asia liian vaikealta? Olenko pyytänyt apua? Yhtäkkiä käsissäsi onkin erilaisia tunteita, jotka eivät enää myllerrä sisälläsi, vaan ovat muuttuneet tiedoksi, jonka avulla voit tehdä viisaampia päätöksiä. 

Camilla Tuominen on tunnekouluttaja, kirjailija, kuvittaja ja tunne-startupin toimitusjohtaja. Häneltä ilmestyi juuri kirja “Johda tunteita – menesty työelämässä” (Tammi).