Laiskan ihmisen opas
Kolumni

Laiskan ihmisen opas

Kirjoittaja: Pauliina Seppälä Julkaistu:

Olen laiska ja mukavuudenhaluinen maailmanmuuttaja. Haluan vaikuttaa asioihin vain jos ei tarvitse: ryhtyä poliitikoksi, perustaa yhdistystä, osallistua mielenosoitukseen, osallistua kokoukseen, lähteä pois sohvannurkasta, ottaa pyjamaa pois päältä.

Kaltaiseni apaatikon pelastukseksi tuli some. Yhtäkkiä perustin muutamalla näppäimen painalluksella turvapaikanhakijoiden elämään suuresti vaikuttaneen Refugee Hospitality Clubin (vuonna 2009), valtakunnallisen kierrätystapahtuma Siivouspäivän (2012) ja viimeksi lastentarhanopettajien palkankorotuksia ajaneen Ei leikkirahaa -kansanliikkeen. Pyjama päällä!

Mutta digivaikuttamisessakin on kompastuskivensä, jos sen tekee väärin. Muista tämä: sillä sekunnilla kun joku ottaa yksin vastuun ja vallan, muilla tippuvat hanskat käsistä. Joukkojen energia on menetetty. Jos saat ihmiset pidettyä mukana, saatte asioita aikaan ilman, että kukaan kokee edes tekevänsä työtä. Näin tuo ihanteellinen tilanne saadaan aikaan:

1. huutele ideaasi

Sinun on selvitettävä kupliiko pinnan alla paine, johon ideasi on vastaus. On löydettävä ne, joita asia sillä hetkellä eniten koskettaa. Eivätkä he luultavasti ole omat parhaat kaverisi.

2. kokeile ja epäonnistu

Vain julkistamalla ajatuksesi voit todella testata, lähtevätkö ihmiset mukaan. Varaudu siihen, että ketään ei kiinnosta.

3. älä puske väkisin

Vasta jos ideasi herättää vastakaikua, toteuta se.

4. uskalla näyttää epävarmuutta

Jos haluat muut mukaan, sinun on oltava hieman epävarma. Miksi kukaan lähtisi mukaan, jos sinä olet jo miettinyt kaiken valmiiksi. Anna muiden kokea, että heitä tarvitaan.

5. johda ja älä johda

Älä tukahduta orgaanisesti etenevää ilmiötä mikromanageroinnilla, vaan kestä luovaa kaaosta. Puutu tilanteeseen vain, jos projekti lähtee täysin väärille raiteille.

Jos pidät yllä täydellistä kuvaa itsestäsi ja haluat selkeät vastuualueet, tämä vaikuttamisen tapa ei sovi sinulle. Jos taas haluat saada mahdollisimman paljon hyvää aikaan mahdollisimman vähällä vaivalla, kaiva pyjama, some ja ideasi esiin!

Pauliina Seppälä pyörittää kollegojensa kanssa osallistumisen yhteiskunnan innovaatioita rakentavaa yhdistystä Yhteismaa ja joukkorahoitusyritystä Mesenaatti.me. Hänen lempipaikkansa on koti.