Työelämän tärkein sana on EI
Kolumni

Työelämän tärkein sana on EI

Kuva: Meeri Utti Julkaistu:

”Kun sinä olet niin hyvä, niin voisitko auttaa, ehtisitkö?” Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, kuulut luultavasti niihin, jotka ovat toistuvasti myöntyneet ja sanoneet: Kyllä, tottakai! Mitä luultavimmin olet sanomiasi myös myöhemmin katunut. Miksi ein sanominen on niin vaikeaa?

Taannoin minulla oli tarkkasilmäinen esimies. Hän huomasi, että sanoin aina ensiksi kyllä. Venyminen oli tapani selvitä. Se sujui minulta niin hyvin, että esimieheni huolestui.

Eräässä kehityskeskustelussa hän otti asian esiin. Keskustelun päätteeksi hän antoi minulle nivaskan post it -lappuja ja kehotti liimaamaan ne ympäri työhuonetta. Jokaiseen lappuun oli kirjoitettu isolla EI.

”Tämä sana”, hän sanoi, ”sinun pitäisi oppia se.”

Tuijotin lappupinoa ja nyökkäsin. Ymmärsin, mutta en ymmärtänyt.

Meni muutama kuukausi. Esimieheni vaihtoi työpaikkaa ja minut nostettiin hänen paikalleen. Päiväni venyivät yhä pidemmiksi ja yölamppu paloi. Voimani alkoivat ehtyä. Miksi en osannut sanoa pyynnöille ei?

Ein sanomisen vaikeus liittyy haluumme miellyttää. Haluamme, että meidät hyväksytään, koska sillä tavalla tunnemme kuuluvamme joukkoon. Pelkäämme, että jos sanoisimme ei, meidät voitaisiin hylätä. 

Kuitenkin se, että venyy oman hyvinvointinsa kustannuksella, on myös hylkäämistä. Se ei kohdistu muihin, vain omaan itseemme. Kun jättää kuuntelematta omaa vointiaan, hylkää itsensä.

Väitänkin, että EI on yksi tärkeimmistä työelämätaidoista. Se edellyttää vahvaa käsitystä itsestä. Se tarkoittaa, että ymmärtää, mistä itse alkaa ja mihin loppuu ja missä ylipäätään menevät rajat: kenelle mikäkin asia työpaikalla kuuluu.

Kun omat rajat ovat selkeät, on ne myös mahdollista tuoda näkyviin. Omasta jaksamisesta on pidettävä itse huolta. Kukaan muu ei sitä puolestamme tee.

Niinpä seuraavalla kerralla, kun meinaat sanoa kyllä, kysy itseltäsi ensin kolme kysymystä, ja vastaa vasta sitten:

  1. Sanonko kyllä siksi, etten uskalla kieltäytyä?
  2. Pelkäänkö, että minut hylätään?
  3. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua, jos sanoisinkin ei?

Maaretta Tukiainen on kirjailija, muutosvalmentaja ja puhuja, jonka kirjoittamia Hyvän mielen kirjoja on myyty yli 50 000 kappaletta. Syyskuussa häneltä ilmestyy kaksi kirjaa: Tänään ja Tärkeintä tänään.