Kuka päättää mikä on vastuullista?
Kolumni

Kuka päättää mikä on vastuullista?

Kirjoittaja: Pekka Seppänen Julkaistu:

Työelämässä on omat muotinsa, ihan niin kuin kaikilla muillakin elämänalueilla. Jokaisen muotia seuraavan organisaation ylin johto puhisee nykyään vastuullisuudesta. 

Sellaisessa työpaikassa on raskasta olla töissä. Johtajilla on sinänsä ymmärrettävä kiire julistautua vastuullisiksi, koska jos et julistaudu, olet varmaankin vastuuton. 

On surullista lukea yritysten vastuullisuusraporteista, että yritys noudattaa toiminnassaan kaikkia toimintaansa liittyviä lakeja ja säädöksiä. Tulee helposti mieleen, että lakien noudattaminen ei olekaan itsestäänselvyys, vaan jonkinlainen urheuden osoitus. Ikään kuin lähtöoletus olisi se, että lakeja ei noudateta, ympäristöä tärvellään, lapsityövoimaa hyödynnetään, asiakkaita kusetetaan ja henkilöstöä väheksytään.

Vastuullisuutta tähdentävät organisaatiot tähdentävät mielellään myös sitä, että niiden pitää itse saada määritellä, mitä vastuullisuus niiden omassa toiminnassa on. 

Tällainen vastuullisuus ei ole vastuullisuutta, vaan vastuun pakoilua. Totta kai jokainen määrittelisi säännöt itse itselleen, jos saisi. 

Onneksi Suomessa on sellainen paikka kuin eduskunta. Sen tehtävä on laatia pelisäännöt, joiden mukaan toimitaan. Parasta vastuullisuutta olisi antaa kansan valitseman eduskunnan tehdä pelisäännöt ja itse keskittyä vain peliin.  

Pelissä on valmiiksi jo tuomaritkin eli riippumaton oikeuslaitos. Yrityksiä ei pidä päästää laatimaan itselleen sääntöjä, eikä niiden pidä myöskään antaa ryhtyä omiksi tuomareikseen.

Vastuu tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Työpaikoilla tämä näkyy erityisen kirkkaasti.

Johtajilla on tapana perustella muhkeita palkkojaan ja muita etujaan sillä, että heillä on niin paljon vastuuta. Pitää tehdä suuria päätöksiä ja johtaa jopa tuhansien ihmisten toimintaa. 

Tuota voi kutsua vastuuksi, mutta yhtä hyvin sitä voi kutsua ihan vain vallaksi.  

Bussifirmassa johtajan päätehtävä on tehdä omistajalle taloudellista tulosta. Jos se ei onnistu, voi saada potkut ja erokorvauksen. Bussikuskin päätehtävä taas on viedä matkustajat turvallisesti perille annetussa aikataulussa. Jos se ei onnistu, voi saada vaikkapa tuomion kuolemantuottamuksesta.

On varmaan makuasia, kumman työ on vastuullisempaa.

Pekka Seppänen on kolumnisti, hallitusammattilainen ja monialayrittäjä.