Koronakriisi on siirtänyt työn toimistojen uumenista kotioloihin, etätyöhön. Koronakriisiä ei toivonut kukaan, mutta etätyön lisääntymistä kyllä monetkin.
ERTOn viime vuoden syyskuussa tehdyssä jäsenkyselyssä kolmasosa
halusi tehdä enemmän etätyötä. Etätyön esteeksi mainittiin usein se, ettei etätyön periaatteista oltu työpaikalla sovittu.
Etätyö haastaa johtamisen ja luottamuksen. Sanonnan mukaan, ahkera toimistolla on ahkera etätyössä. Laiska samaten. Jos johtaja epäonnistuu toimistolla, niin samoin käy etätyössä.
Etätyö toimii vain, kun olemme reiluja ja vastuullisia. Reiluus ja vastuu ilmenevät toimihenkilön ja johtajan osalta eri tavoin. Johtajan pitää luottaa siihen, että alaiset tekevät työnsä parhaansa mukaan. Työtunnit käytetään työhön ja merkitään oikein. Alaisten pitää luottaa siihen, että he saavat tarvitsemansa tiedon ja tuen esimiehiltään sekä työvälineet niin hyvin kuin se on kohtuudella mahdollista.
ERTOn tämän vuoden huhtikuussa teettämän valtakunnallisen
kyselyn mukaan viidennes koronakriisin vuoksi etätyöhön kokonaan siirtyneitä ei saanut työnantajaltaan lainkaan etätyössä
tarvittavia työvälineitä, kuten esimerkiksi isompaa näyttöä tai ergonomista hiirtä. Riittämättömät varusteet vaarantavat tuottavuuden ja jaksamisen.
Nyt onkin viimeistään aika avoimesti sopia etätyön periaatteista työpaikoilla. Miten merkitsemme työajat ja miten seuraamme kuormittumista? Mitä työvälineitä työnantaja tarjoaa? Mihin kellonaikoihin työtä voi tehdä? Saako tehdä ylitöitä? Entä liukua plus- tai miinustunteja?
Etätyön pelisääntöjen pitää olla selkeät, johdonmukaiset ja kaikille yhdenvertaiset. On sekä työntekijän että esimiehen vastuulla pitää huolta dialogista. Kerro ja puhu. Älä ole hiljaa tietämätön tai tyytymätön. Yhdessä luottamuksen ja reiluuden kanssa etätyö on kaikille hyvä asia.
Korona on opettanut yhteiskuntamme yhä sähköisemmäksi. Etätyö lisääntyy pysyvästi. Matkustaminen vähenee, kustannukset laskevat. Työelämä muuttuu ekologisemmaksi. Paremmaksi.