Olen koulutukseltani kauppatieteiden maisteri. Strategiatyötä, johtamista ja rahoitusta enemmän minua on kuitenkin kiinnostanut kirjoittaminen. Viehtymys teksteihin on aiheuttanut ammatti-identiteettikriisejä. Enhän minä pelasta ihmishenkiä tai luo uusia työpaikkoja. Minä vain kirjoitan – mikä työ se muka semmoinen on? Ei todellakaan vastaa koulutustani.
Onneksi käytännön elämä välillä moukaroi. Eräänä päivänä sain konkreettisen helpotuksen työelämätuskailuuni. Pieni suomalaisyritys oli tehnyt suunnittelemani blogi-postauksen ansiosta yhden viikonlopun aikana 25 000 euron lisämyynnin verkkokaupassaan. Tyytyväinen toimitusjohtaja soitti kiittääkseen ja ehdotti jatkoa yhteistyölle.
Se puhelinsoitto oli tärkeä muistutus hyvän tekstin voimasta. Jonkun työ on suunnitella palveluita, jonkun toisen etsiä rahoitusta, huolehtia asiakkaista tai valvoa toiminnan laillisuutta. Kirjoittamista tarvitaan asioiden konkretisoimiseen. Työelämässä tarvitaan hyviä kiteytyksiä ja houkuttelevia tarinoita. Kirjoittamalla tehdään todeksi se, mitä muut suunnittelevat ja ideoivat.
Kirjoittaminen on työelämätaito, jota voi harjoitella. Kukaan ei synny hyväksi copywriteriksi eikä kukaan ole hyvä kaikissa mahdollisissa teksteissä. Jos hioo taitojaan kolumnistina, osaa varmasti kirjoittaa mukiinmeneviä kolumneia, mutta tuloksekkaat rahoitushakemukset vaativat uudenlaista treeniä.
Tiivistettynä kirjoitusprosessi etenee näin. Ensin mietin, mitä tällä tekstillä pitäisi saada aikaan. Sitten teen taustatyöt ja mietin, kenelle kirjoitan. Pilkon edessä odottavan kirjoitustyön osiin. Aloitan. Rakennan tekstiin uskottavuutta. Jatkan kirjoittamista. Pyydän palautetta. Harjoitus tekee harvasta mestarin, mutta se tekee jokaisesta tarpeeksi hyvän.
Kirjoittaminen on kuin kädenojennus maailmalle: katso tänne, haluan kertoa sinulle tämän ajatuksen! Kenenkään muun ajatukset ja työssä opitut asiat eivät ole täsmälleen samanlaisia kuin jollain toisella. Meistä jokainen osaa jotain ja on kokenut jotakin. Meillä kaikilla on jotain järkevää sanottavaa. Harjoittelemalla kirjoittamista tulemme paremmaksi siinä, mitä me jo osaamme.
Satu Rämö on viestintäalan yrittäjä, jonka missio on auttaa yrityksiä parantamaan myyntiään. Päivätyönsä ohella hän kirjoittaa kirjoja. Kirjoittamisen opas Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta (Tuuma) syntyi yhteistyössä viestintäalan ammattilaisen Mirjami Haimelinin kanssa.