Päätön ratkaisu voi olla paras
Kolumni

Päätön ratkaisu voi olla paras

Kirjoittaja: Marjo Vuorinen Julkaistu:

Työuran sivupolut leventävät osaamista. Ne paljastavat yhtä lailla omat jumittuneet ajatuskuviot kuin vahvuudetkin. Syventävät itsetuntemusta.

Itse en ole valinnut urallani aina eteen- tai ylöspäin menoa. Olen kulkenut sivusuuntaan, joskus alaspäin – tai päättömiltä vaikuttaville poluille. Ne päätökset ovat olleet työelämäni tärkeimmät.

Nuorena toimittajana vaihdoin ilmaisjakelulehteen tuottajaksi arvostetusta mediasta, mikä tiputti monen kollegan silmissä arvoani. Se kirpaisi, mutta halusin oppia, miten uusi lehti rakennetaan. Ilman sitä kokemusta minusta tuskin olisi tullut Suomen suurimman naisten viikkolehden päätoimittajaa.

Vaikein päätös urallani teki minut puolestaan rohkeaksi. Me Naisten päätoimittajan paikalta hyppäsin pois sillä riskillä, että jään tyhjän päälle. Pelotti vietävästi. Mietin, olenko hölmö. Meneekö maine? Pärjäänkö?

Kun päätöstä ohjaavat omat arvot, uskaltaa enemmän. Niiden takana seisoo vaikeallakin hetkellä. Ajattelin, että uraa voi rakentaa aina, mutta pienen lapsen alkuvuosiin ei peruutella takaisin.

Tuon jälkeen päätökset ovat tuntuneet – jos eivät helpoilta, niin helpommilta. Kun kerran uskaltaa, uskaltaa jatkossakin ja vaihtoehtoja näkee aiempaa enemmän.

Kun intohimotyöntekijän into hiipuu, tietää sisäisen lähtölaskennan alkaneen. Lähdinkin projektijohtajaksi vastaperustettuun firmaan. Opin uuden ammatin ja sain uuden kulman yritysmaailmaan.

Monivuotinen haave terapeutin työstä ei jättänyt kuitenkaan rauhaan. Aloin opiskella töiden ohella. Päätin valmistua ennen kuin täytän 50. Niin tapahtui.

Sanouduin irti ja perustin yrityksen asuntovelallisena ja talouden ainoana aikuisena. Ilman säästöjä tai yrittäjyyden mallia suvusta.
Hullu nainen, ajattelin itsekin. Mutta halusin itseni näköisen työelämän.

Vaikka vuosiin mahtuu väsymystä, epävarmuutta ja totaalista yksinäisyyttäkin, sisäistä ääntä kannattaa kuunnella. Jokaisesta reitistä on hyötyä ja harhapoluiltakin löytää takaisin.

Eivätkä polut lopu. Nykyään olen myös ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja coach, jonka intohimona on kehittää työelämää. Niillä poluilla aion tallata seuraavat vuodet.

Marjo Vuorinen on ratkaisukeskeinen työnohjaaja, valmentaja ja lyhytterapeutti. Hän on entinen Me Naisten päätoimittaja ja johtamiskoulutuksen käynyt työelämään ja mielen hyvinvointiin keskittynyt yrittäjä.