Robotisaatio - uhka vai mahdollisuus?
Töissä

Robotisaatio - uhka vai mahdollisuus?

Kirjoittaja: Aurora Airaskorpi Kuva: Kaisu Jouppi

Cristina Andersson on tietokirjailija ja yrittäjä, joka haluaa että roboteista tulisi meidän kaikkien työkavereita. Miksi?

Ihmisen ei kannata opetella taitoja, jotka sujuvat koneeltakin

"Kone pystyy hoitamaan monet rutiininomaiset tehtävät ihmistä nopeammin ja varmemmin. Esimerkiksi kuittien kirjaamiset ja lähettämiset jäävät historiaan, kun maksujärjestelmät kehittyvät ja pääsemme eroon käteisestä rahasta."

Ihmisen tehtävänä on antaa työlle persoonallinen kädenjälki

"Parhaimmillaan robotit ovat silloin, kun niitä käytetään ihmisen työkaverina. Luovilla aloilla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että robotti kirjoittaa puolestasi blogin haluamastasi aiheesta ja sinä viimeistelet kirjoituksen omalla tyylilläsi. Terveydenhuoltoalalla lääkäreistä ja hoitajista tulee lääkkeiden ja diagnoosien antajien sijaan enemmän valmentajia ja ihmisten kohtaajia, joten niitä taitoja kannattaa kehittää. Uusi ammatti voi olla myös robotinopettaja. Koneen ja ihmisen yhteistyö pitää nähdä rikkautena, joka antaa meille ihmisille mahdollisuuden käyttää aikaa onnellisuuttamme lisääviin asioihin."

Tulemme ihastumaan robotteihin

"Ihmiset ovat kautta aikojen viehättyneet erilaisista vempaimista. Tulemme ihastumaan robottikavereihimme, aivan kuten olemme ihastuneet autoihin ja kännyköihin. Roboteista voi tulla kuitenkin enemmän kuin pelkkiä esineitä. Niille voi esimerkiksi opettaa empatiaa ja välittävää katsetta. Vaikka robotti ei voi korvata läheistä ihmistä, se voi toimia ihmisen korvikkeena paremman puutteessa: esimerkiksi yksinäisen vanhuksen seurana."

Lyhyt robottisanasto

Fyysinen robotti = liikkuva kone, joka pystyy muuttamaan digitaalisen tiedon toiminnaksi ja keräämään tietoa ympäristöstään.

Virtuaalirobotti tai "botti" = digitaalisessa maailmassa toimiva kone, joka pystyy ottamaan vastaan tietoa fyysisestä maailmasta ja muuttamaan sen digitaaliseksi toiminnaksi. Virtuaalirobotti on töissä, kun vertailet lentojen hintoja netissä.

Keinoäly = tietokone, joka ajattelee ihmismäisesti ja pystyy esimerkiksi tunnistamaan kuvista kasvoja tai ehdottamaan sinulle tuotteita verkkokaupassa perustuen edellisiin ostoksiisi.

Kuka? Cristina Andersson

Tekoälyn ja robotiikan kehitykseen keskittyvän Airo Island ry:n hallituksen jäsen, kirjoittanut Jari Kaivo-Ojan kanssa tietokirjan Boho Business (Talentum 2012), kouluttaa ja pitää luentoja tulevaisuuden työelämästä ja robotisaatiosta.