Sirkustirehtööri Silja Kyytinen
Töissä

Sirkustirehtööri Silja Kyytinen

Kirjoittaja: Laura Pörsti Kuva: Meeri Utti

Ekaluokkalaisena haukiputaalainen pikkutyttö kiipesi lipputangon nuppiin opettajia järkyttääkseen. Se oli Silja Kyytinen. Sittemmin hän on opiskellut opettajaksi Lontoossa, matkustanut salakuljettajien kyydissä Panaman kanavassa ja päätynyt Helsinkiin sirkustirehtööriksi. Nykyisen työn paras puoli on, että käsilleen saa kiepsahtaa aina, kun toimistohommat käyvät puuduttaviksi.

Ensimmäinen huomio: Silja Kyytinen hakeutuu sohvalla nopeasti kyykkyasentoon. Käsi tekee tukasta piikkejä, hymy on avoin. Hän katsoo suoraan silmiin. Tämä nainen ei selvästikään pelkää ihmisiä. Myöhemmin hän kuvaakin itseään ekstrovertiksi ja hyväksyväksi.

Kyytinen on Helsingin Suvilahdessa sijaitsevan Sirkus Magentan tirehtööri. Tänään hänellä on korvassaan pinkki salama (”koska se on hieno ja ehkä jonkun supersankarin logo”) ja jalassaan liian isot neuletossut, kirpputorilta, kuten myös pieni jakku ja pussihousut. ”Pukeudun paljon miesten vaatteisiin. Parhaita ovat sellaiset, joissa voi seisoa käsillään. Kimpoilen seinille, jos joudun tekemään liikaa toimistohommia”, Kyytinen tunnustaa. Siksi hän myös ohjaa ja treenaa sirkusta jatkuvasti.

Magentan päätoimiala on sosiaalinen sirkus: se tukee sirkuksen avulla erityisryhmiä, kuten mielenterveyskuntoutujia ja turvapaikanhakijoita. ”Joillekin esimerkiksi fyysinen kontakti voi olla tosi vaikea asia, mutta sirkuksen avulla sitä oppii huomaamatta. Tällaisten piilotavoitteiden saavuttaminen kiinnostaa minua kaikessa opettamisessa eniten”, Kyytinen toteaa.

Tavoittelin aina mahdollisimman suurta seikkailua

Silja Kyytinen oli jo lapsena vilkas temppuilija: kiipeili katoilla ja hyllyillä eikä hevin suostunut tekemään tehtäviä, jotka tympäisivät. ”Pärjäsin kyllä hyvin sellaisessa, mikä itseäni motivoi.”

Ammattihaaveita enemmän Kyytinen mietti reissaamista. Hän keräsi jatkuvasti sekalaisista hanttihommista rahaa päästäkseen maailmalle. Matka taittui usein liftaten ja minimitavaroilla.

”Tavoittelin aina mahdollisimman suurta seikkailua. Yhdellä kuukausia kestäneellä Väli-Amerikan matkalla mukanani oli vain pieni lasten matkalaukku, jonka olin köyttänyt vyöllä selkääni.”

Tuo matka oli seikkailuista mieleenpainuvin. Kyytinen liftasi Panamasta Kolumbiaan menevän rahtilaivan kyytiin, ja kesken matkan hänelle selvisi, että kyseessä oli salakuljetusalus. ”Siellä kävi milloin mitäkin asemiehiä tarkistamassa paikkoja. Mutta tällaisissa tilanteissa minua ei pelota. Pikemminkin tunnen vimmaa ja taistelutahtoa.” Ei liene yllätys, että lapsena Kyytisen suuri idoli oli Peppi Pitkätossu.

Uusi ammatti lähti epäonnistumisesta

Voisi ajatella, että Silja Kyytinen on sirkusammattilainen epäonnistumisen vuoksi. Pari vuotta ennen Magentan perustamista hän haki opettajan pestiä, jota oli hoitanut sijaisena, mutta ei saanut sitä. Samaan aikaan valtakunnalliseen sosiaalisen sirkuksen hankkeeseen tarvittiin työntekijää. Kyytinen näki mahdollisuutensa tulleen. 

Hän mietti ratkaisua aika pitkään, peräti kaksi päivää. ”Totesin, että sirkuksen perustamista on kokeiltava. Muuten voi jäädä harmittamaan.” Se kannatti.

Kyytinen on luonut itselleen työn, jossa hän saa hyödyntää luontaisia taipumuksiaan. Levoton saa auttaa muita levottomia.

Kaikesta oppii jotain

”Olen aina ollut rohkea ja ennakkoluuloton uuteen ryhtymisessä." Kyytinen kuvaa itseään tekijäksi enemmän kuin syvälliseksi ajattelijaksi. ”En kauheasti mieti asioita pitkällisesti ja monesta näkökulmasta. Ehkä siksi en jää vellomaan myöskään epäonnistumisiin. Koen, että kaikesta oppii jotain. Mitään kovin pahaa ei ole koskaan sattunut.” 

Omat läheiseni ovat aina hyväksyneet minut juuri sellaisena kuin olen. Sitä asennetta haluan välittää eteenpäin

, hän sanoo. Tirehtööri on istunut paikallaan jo pari tuntia. Hän venyttelee, vilkuilee tihenevästi kännykkäänsä ja ilmehtii työtovereilleen, jotka lasiseinän takana suunnittelevat tulevaa koulutusta.

Kohta taitaa olla aika päästä liikkeelle.