Etätyö voi olla ekoteko
Töissä

Etätyö voi olla ekoteko

Aah, tänään voin unohtaa työmatkat ja tehdä töitä rauhassa kotona! Ja ympäristö kiittää. Tässä muutama vinkki etätyön tekemiseen.

Etätyö on paitsi tehokasta ja rauhoittavaa, myös ekologinen valinta. Jotta ekologisuus toteutuu, pitää kuitenkin olla tarkkana. Jätä esimerkiksi kaikki autoilu minimiin etätyöpäivänä. Jos piipahdat kauempana lounaalla tai kuljetat perheenjäseniä ostoksille, etätyön ekologisuus romuttuu.

Kannettava tietokone on etätyöläiselle oiva valinta, koska sen voi viedä töistä kotiin kainalossa. Sähköä ja materiaa menee hukkaan, jos jokaisella mahdollisella työpisteellä kököttää tietokone lisälaitteineen. Energiaa hassaantuu ihan varmasti, jos etätyöntekijällä on kahdet työtilat, kahdet laitteet, kahdet materiaalit – siis kaksinkertainen energiankulutus!

Luo itsellesi fiksut rutiinit. Mieti työtapasi, työaikasi ja miten taukoilet. Pohdi, kuinka pidät yhteyttä kollegoihin, esimieheen ja asiakkaisiin. Mieti myös rehellisesti, onko etätyö ollenkaan sinun juttusi vai tuntuuko stressaavalta olla kaukana työkavereista ja pomon tuesta.

Etätyössä pitää edistää töitä. Se ei ole pyykkipäivä tai lomapäivä. Jotta myös työnantajasi on etätyön kannalla, ole luottamuksen arvoinen. Voit toki tauottaa töitäsi mielekkäästi ja vaikka ripustaa pyykit jossain välissä taukojumppatyyliin, mutta sitten työt jatkuvat. Kun olet tehnyt riittävästi töitä, lopeta, äläkä jatka päivää yli työajan.

Lähde: www.etatyöpaiva.fi

Juttu on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä muutama vuosi sitten.