Kehitä hyvä stressi
Töissä

Kehitä hyvä stressi

Stressi-sana tuo mieleen ahdistuksen, hulluna hakkaavan sydämen ja kivistävän pään. Stressi ei kuitenkaan ole automaattisesti huono tila, vaan hyvä stressi eli eustressi auttaa suuntaamaan energiaa ja saamaan asioita aikaan.

Oleellista on eustressin lyhytkestoisuus ja mahdollisuus palautua, jottei positiivinen stressi käänny negatiiviseksi.

”Kokemuksellisuus on myös tärkeää: tiedostaako ihminen tilansa ja erottaako hän hyvän stressin huonosta”, korostaa VTT:n tutkija, projektipäällikkö Päivi Heikkilä.

Heikkilä oli mukana VTT:n ja Tampereen yliopiston Eustress-hankkeessa, joka tutki stressin hyviä puolia yrittäjien arjessa. Haastatellut kertoivat omia keinojaan vaihtaa huono stressi hyväksi.

”Joskus ei millään jaksaisi tarttua epämieluisalta vaikuttavaan työhön. Silloin voi hakea vauhtia eustressin kautta. Vaikkei tehtävällä olisi kiire, sille voi luoda mielessään deadlinen, johon on yllettävä. Lisäksi isoon tai haastavaan tehtävään saattaa olla vaikea tarttua, mutta kun se pilkotaan paremmin nieltäviksi, konkreettisiksi paloiksi, sen kimppuun on helpompi hyökätä”, Heikkilä vinkkaa.

To do -lista haltuun

Mitäpä jos siirtäisit to do -listan tehtävät heti done-listalle tehtyäsi ne? Älä tuijota paniikissa tekemättömien töiden listaa, vaan innostu tehtyjen sarakkeesta.

”Eräällä työpaikalla oli tapana jakaa säännöllisin väliajoin jollekin työntekijälle lapio-palkinto. Se oli kiitos siitä, että sen saaja oli lapioinut sontaa eli tehnyt epäkiitollista hommaa, joka oli vienyt muidenkin työtä eteenpäin”, Heikkilä kertoo hyvin toimineesta ideasta.

Netissä on kaikille avoin Eustress-hankkeen verkko-ohjelma www.eustress.fi. Sieltä löytyy lisää keinoja hyvän stressin luomiseksi.

Juttu on julkaisu alun perin Toimi-lehdessä 3/2016