Rajat ja rutiinit auttavat työskentelemään kotona
Töissä

Rajat ja rutiinit auttavat työskentelemään kotona

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Jussi Vierimaa

Tällä hetkellä opettaja ja tutkija Minja Koskela on ennen kaikkea kirjoittaja. Hän kirjoittaa kirjaansa feminismistä, väitöskirjaansa musiikkikasvatuksesta ja Bluestocking-blogiaan. Suurin osa työpäivistä kuluu yksin kotona keittiönpöydän äärellä, eikä töistä tule mitään, ellei hän aseta rajoja itselleen.

1. Rajaan työajan vapaasta.

“Asun yksiössä ja teen usein töitä keittiössä läppärillä. Yksin töiden tekeminen ei häiritse minua, koska niin saan olla omien ajatuksieni kanssa rauhassa ja keskittyä kunnolla. Vaikeinta on siirtyä vapaalle työpäivän jälkeen, kun on koko ajan kotona. Yritän rauhoittaa kodin työpäivän jälkeen ja siirtyä vapaalle tekemällä jotain konkreettista. Lähden kävelylle, käyn kaupassa tai teen ruokaa. Se on minulle merkki, että lopetan töiden tekemisen ja rauhoitun.”

2. Luon oman työpäivärutiinin.

“Aloitan työt heti aamulla. Teen yleensä ensimmäiset puoli tuntia töitä sängyssä läppärillä. Luen sähköpostit, artikkeleita tai työstän jo valmista tekstiä. Sen jälkeen siirryn keittiöön. Aamun puolituntinen virittää työn tekemiseen. Olen tarkka siitä, että työpäivät eivät veny liian pitkiksi. Parasta kotona töiden tekemisessä on se, ettei tarvitse siirtyä työpaikalle, vaan pääsee tehokkaasti heti hommiin. Kun on luonut itselleen rutiinin, voi sitä välillä harkitusti myös rikkoa! Välillä lähden esimerkiksi kotoa kirjastoon kirjoittamaan.”

3. Aikataulutan työpäivät ja -viikot.

“Päätän, mitä teen ja milloinkin. Tiedän joka aamu, mitä päivän aikana tulen tekemään, koska olen jäsennellyt tunnit valmiiksi. Käytän työskentelyssä Pomodoro-tekniikkaa eli käytän esimerkiksi tunnin johonkin tiettyyn työtehtävään. Silloin en tee mitään muuta, kuten vilkuile somea tai selaa uutisia. Seuraavan tunnin käytän johonkin toiseen tehtävään. Kukaan ei voi olla todella tehokas kahdeksaa tuntia päivässä, joten en edes yritä pilkkoa koko työpäivää Pomodoro-tekniikalla osiksi.” 

Kuka?

Minja Koskela
Työpaikat: Työllistää itsensä kirjoittajana, puhujana ja kouluttajana. Tutkija Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla.
Ikä: 31
Titteli: Kirjoittaja. Kirjoittaa väitöskirjaa, toista kirjaansa ja blogia. Myös virkavapaalla oleva yläasteen ja lukion musiikinopettaja Turun normaalikoulussa.
Parasta juuri nyt: Tylsää, mutta totta – aurinkoiset päivät.

Bluestocking-blogin Minja Koskela pohtii ERTOn Instagramissa työelämästä tuttuja termejä yhdessä bloggaaja Julia Thurénin kanssa – seuraa @ertoefektiä Instassa!