Tiimi pelaa yhteen kuin jazz-bändi
Töissä

Tiimi pelaa yhteen kuin jazz-bändi

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Kristiina Kontoniemi

Tiimivalmentaja Hanna Waldénin mukaan jokainen ansaitsisi kuulua edes kerran elämässään oikeaan tiimiin. Se jättää elinikäisen jäljen ja kasvattaa. Millainen sitten on oikea tiimi?

1. Tiimi tarvitsee yhteisen päämäärän ja arvot.

“Tiimi pääsee tavoitteisiin, kun tekee yhdessä töitä jaetun päämäärän eteen. Silloin voi ylittää mahdottomaltakin tuntuvan esteen. Yhteisen arvopohjan jakava tiimi uskaltaa heittäytyä vaikeaan paikkaan ja haastaa itsensä ja toisensa.”

2. Mitä enemmän erilaisuutta tiimissä on, sen parempi.

“Tiimissä pitäisi olla paljon erilaisia ihmisiä. Se haastaa yksilöt ja sitä kautta koko tiimin. Yksilöistä koostuvassa tiimissä joutuu kohtaamaan erilaisia asenteita ja ajattelua ja se saa kyseenalaistamaan itsensä. Samanlaisten tyyppien seuraan hakeutuminen on helppoa, mutta se ei haasta.

Monesti konfliktitilanteessa tiimi hajotetaan, vaikka konfliktit ovat tiimien elinehto. Tunteiden kuumeneminen on mehukkain hetki tiimille. Sellaista pitäisi vaalia, jotta voidaan oppia. Tiimillä pitää olla kanttia kohdata vaikeat tilanteet yhdessä ja jatkaa sen jälkeenkin vielä tiiminä.”

3. Jokainen meistä voi olla tiimipelaaja.

“Moni uskoo, ettei sovi tiimiin, mutta mielestäni sellaista ihmistä ei olekaan. Olemme sosiaalisia eläimiä ja tarvitsemme toinen toisiamme elääksemme ja kasvaaksemme. Kyse on siitä, uskaltaako kasvaa ja heittäytyä vai vetääkö rajat itselleen.”

Kuulutko ryhmään vai tiimiin?

Ryhmä ei ole sama asia kuin tiimi. Ryhmässä mikään tavoite tai tarkoitus ei sido sen jäseniä yhteen. Ryhmän toiminnassa ihmisen kasvu ei ole keskiössä, vaan suoritus. Moni tiimi esimerkiksi työelämässä tai koulumaailmassa on oikeasti ryhmä. Ryhmästä voi kuitenkin kasvaa tiimi.

Tiimi on joukko ihmisiä, jotka pelaavat hyvin yhteen, eli kuin jazz-bändi tai koripallojoukkue. He työskentelevät päästäkseen yhteiseen päämäärään. Tiimi on väline oppimiseen ja kehittymiseen.

Hanna Waldén on tiimivalmennusta yrityksille ja oppilaitoksille antavan ja tiimissä oppimiseen uskovan Tiimiakatemia Globalin valmentaja. Valmentanut tiimejä yli 20 vuotta. Valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiasta.