Yhteisölliset työtilat vastaavat työelämän muutokseen
Töissä

Yhteisölliset työtilat vastaavat työelämän muutokseen

Kirjoittaja: Heli Koppelo ja Jenni Junkala Kuva: Eetu Ahanen

Coworking on iso ilmiö, joka kasvaa vauhdilla. Suomestakin löytyy useita erilaisia yhteisöllisiä työtiloja. Kenelle ne sopivat ja miksi?

Kuin Hollywoodissa

Työteho, verkostot ja bisnes kasvavat. Näin tiivistää Crazy Townin myyntijohtaja Timo Lahti yhteisöllisten työtilojen tärkeimmät hyödyt.

Lahti kertoo esimerkin: pitkään kotona työskennellyt freelancer-toimittaja on Crazy Townin tapahtumien kautta löytänyt uusia asiakkaita ja haastateltavia, joihin hän tuskin olisi törmännyt muualla. Toimistolla pystyy myös tekemään normaalin, keskittyneen työpäivän ja työ- ja vapaa-aika on helppo erottaa toisistaan – toisin kuin usein kotona työskennellessä.

”Jäsenyyksiin kuuluu aina myös postilokero, ettei postia tarvitse ottaa kotiosoitteeseen. Tämä saattaa olla joillekin yrityksille uskottavuuskysymys.”

Jyväskylässä, Tampereella, Hämeenlinnassa ja pian myös Porissa sijaitsevalla Crazy Townilla on jo 15 vuoden kokemus yhteisöllisistä työtiloista. Crazy Townin jäsenillä on avotilojen ja neukkareiden käyttöoikeus kaikissa kaupungeissa.

Lahden mukaan yhteisölliset työtilat ovat vastaus työelämän muutokseen, jossa suuret yrityksen vähenevät ja suuntaus on kohti yksinyrittäjyyttä ja pieniä asiantuntijaorganisaatioita.

”Puhutaan Hollywood-taloudesta, jossa toimitaan kuten elokuvaproggiksissa: kerätään pieni tiimi, joka koostuu juuri siihen projektiin parhaista ihmisistä, ja projektin päätteeksi ryhmä hajaantuu ja seuraavaan projektiin tulee taas uusi tiimi.”

Crazy Townin jäsenyritykset järjestävät viikoittain sekä sisäisiä että kaikille avoimia tapahtumia, joissa käsitellään aiheita somestrategiasta kirjanpitoon ja rahoituksen hankkimiseen. Tapahtumissa voi verkostoitua laajasti.

”Mutta sopii yhteisöllinen työtila introverteillekin. Meillä on hiljaisia tiloja, eikä ketään ei raahata riveleistä lavalle”, Lahti lupaa.

Oikea työyhteisö

Markkinoinnin asiantuntija, valmentaja ja graafikko Johanna Juntunen on käyttänyt Crazy Townia yhdeksän kuukautta.

“Yhteistyötiloissa on paljon eroja. Crazy Town ei ole pelkkä toimistohotelli, vaan olemme oikeasti työyhteisö. Teemme muun muassa ajoittain yhdessä tarjouksia, työllistämme toisiamme, järjestämme tapahtumia ja pidämme yhteisiä kahvihetkiä ja pikkujouluja. Esimerkiksi DigiMaMan järjestämä yrittäjyystapahtuma Inspiration Market on saanut alkunsa minun ja toisen Crazy Townissa töitä tekevän yrittäjän yhteistyönä. Crazy Townissa on erilaisia tiloja vaikka kuinka paljon ja jokainen saa parkkeerata minne haluaa. Osa on vuokrannut vakituisen huoneen. Crazy Townilla voin hakeutua paikkaan, jossa voin pallotella ajatuksia muiden kanssa. Sitä en voi tehdä, jos teen töitä yksin kotona.”

Törmäyksiä kahvikoneella

Miten työtiloja voisi kehittää niin, että ihmiset viihtyisivät ja olisivat tehokkaita? Tämä on ollut kantava kysymys MOW Mothership of Workin taustalla alusta alkaen. Vuodesta 2016 toimineen MOWin yhteisöllisiä coworking-tiloja on Helsingissä ja Tampereella.

”Coworking on suuri trendi, ja ala kasvaa kovaa vauhtia myös Suomessa”, kertoo Jenni Bergendahl, MOWin Sales & Marketing Head.

Yhteisöllisten työtilojen suurin anti on nimenomaan niiden yhteisöissä.

”Kahvikoneen äärellä on aina parhaat keskustelut, kun ihan eri alojen ihmiset törmäävät ja saavat apua ja inspiraatiota toisiltaan – afterworkeista ja muista tapahtumista puhumattakaan.”

MOWin tiloissa joustavuus on keskiössä. Joustavuus näkyy niin, että tiloja käyttävät saavat valita juuri sellaisen tilaratkaisun, jota tarvitsevat. Yleensä aloittavat yritykset eivät halua heti korkeita kiinteitä tilakustannuksia, vaan aloittavat mieluummin kevyesti. Jos bisnekset alkavat rullata, he siirtyvät vähitellen kohti kiinteämpää ja suurempaa työtilaa.

Osa MOWin käyttäjistä haluaa vain pöydän, jonka ääreen tulla läppärin kanssa, osa tarvitsee oman huoneen ja neuvotteluhuoneet siihen päälle. Kumpikin on mahdollista.

Bergendahlin on vaikea sanoa, kenelle yhteisöllinen työtila ei sopisi, koska se palvelee niin monia tarpeita.

”Meillä työskentelee kaikenikäisiä ihmisiä lakimiehestä insinööriin ja kiinteistöalan asiantuntijoista luovan alan ammattilaisiin. Erityisen hyvä ratkaisu tämä on freelancereille ja yksinyrittäjille.”

MOWin toimintaa kehitetään jatkuvasti asiakaspalautteen pohjalta.

”Esimerkiksi erilaisiin projekteihin tarkoitetut huoneet syntyivät asiakastarpeesta. Niitä käyttävät muun muassa isot firmat, joilla on yhteinen muutaman kuukauden projekti, mutta ei tilaa tiimille.”

Rentoa menoa vaikka verkkareissa

Social media manager Nana Norman on käyttänyt MOWia vähän yli kaksi vuotta.

“Ennen MOWIa en ollut ollut aiemmin yhteistyötiloissa, enkä tiennyt, millaista meno niissä on. Seurattuani vähän aikaa muita sivusta, huomasin, että MOW:lla on rento fiilis. Verkkareissa en ole vielä töihin tullut, mutta tukka pystyssä ja meikittä kyllä. Toisin kuin silloin, kun työskennellään omalla työpaikalla, täällä voin törmätä ihmisiin, jotka tekevät aivan erilaisia asioita. Käsitykseni työelämästä on monipuolistunut.

Muut MOWia käyttävät ovat tavallaan osa laajennettua työyhteisöäni, vaikka eivät aivan samalla tavalla kuin saman yrityksen työntekijät. Olemme tehneet joitain projekteja yhdessä. Tällaiset projektit ovat saaneet alkunsa kahvikonekeskusteluista. Yksi MOWin parhaista puolista on, että minun ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin tekemääni työtä. Tiedän, että kaikki työntekoa tukevat asiat printtauspaperista työtuoleihin on hoidettu kuntoon, eikä minun tarvitse kuin muistaa viedä kahvikuppini tiskikoneeseen työpäivän jälkeen.”

Mikä coworking?

Coworking-tila on yhteisöllinen ympäristö, jossa ihmisiä kannustetaan yhdessä tekemisen kulttuuriin. Parhaimmillaan coworking-tilassa työskenteleville muodostuu jaettu identiteetti, joka näkyy vaikkapa yhteisinä projekteina ja tiimityönä, vaikka ihmiset olisivat töissä eri yrityksissä. Coworking-tila eli yhteistyötila ei ole pelkkä toimistohotelli tai avokonttori. Suurissa coworking-tiloissa on yleensä monenlaisia tiloja: avoimia tapahtumatoreja, suljettuja hiljaisia tiloja, varattavissa olevia neuvotteluhuoneita ja muuta.

Suomesta coworking-tiloja löytyy jo useista kaupungeista. Coworking-tiloja tarjoavat muun muassa Crazy Town ja MOW.
Coworking-tiloja voi käyttää kuka tahansa, mutta ne maksavat. Moneen paikkaan saa tulla päiväksi pienellä summalla tai ostaa kuukausijäsenyyden. Hinta vaihtelee sen mukaan, millaisen käyttöoikeuden ja tilan haluaa.

Moni coworking-paikka järjestää omia tapahtumia, jotka ruokkivat yhteistyötä, verkostoitumista ja kehittymistä.