Täydellinen työpari
Töissä

Täydellinen työpari

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Jarno Artika

Optikko Riitta Korhonen ja optisen alan myynnin ammattilainen Netta Ohtonen ovat tehneet kaksi vuotta töitä yhdessä. Heitä yhdistää kotikaupunki Joensuu, kiero huumorintaju ja sama yhdistys.

“Netta ymmärtää heti, mitä tarkoitan”

“Olen tehnyt kaksi vuotta töitä Netan kanssa. Hänestä näkee päälle, että hän haluaa oppia uutta.

Minä olen optikko ja teen töitä näöntarkastushuoneessa. Netta taas hoitaa myymälää. Tärkeintä optikon ja myyjän tiimityössä on, että myyjä osaa ottaa kopin asiakkaasta näöntarkastuksen jälkeen. Netta ymmärtää minua täydellisesti. Meitä yhdistää myös samanlainen kiero huumorintaju.

Netta on sisäistänyt hyvin oppimansa asiat, vaikka on ollut alalla vasta vähän aikaa. Hän saattaa kuulla, mitä puhun asiakkaalle, sisäistää kuulemansa tiedon ja osaa soveltaa sitä myöhemmin oman asiakkaansa kanssa. Luotan häneen sataprosenttisesti. Jos hän ei tiedä jotain, hän kysyy kyllä. Kiireisenä saatan olla ärrimurri, mutta senkin hän antaa anteeksi.

Olen kuulunut nyt kymmenen vuotta SOA:n hallitukseen. Liittoon kuuluminen on minulla veressä. Ennen SOA:a kuuluin jo toiseen liittoon. Kerroin Netalle, että hänkin voi kuulua ERTOon, ja että liitosta saa apua, jos työelämässä tulee ongelmia. Minusta on tärkeää, että nuoretkin liittyvät liittoihin ja ymmärtävät niiden tehtävän työelämän pelisääntöjen neuvottelijana ja turvaajana.”

Kuka?

 • Riitta Korhonen
 • Ikä: 39
 • Koti: Joensuussa
 • Työ: 8. vuosi optikkona, viimeiset 2 vuotta samassa liikkeessä.
 • Koulutus: Valmistunut 2010 ammattikorkeakoulusta optikoksi.
 • Liitossa: 10. vuosi yhdistyksen hallituksessa.  

Riitta auttaa mielellään eikä turhaudu helposti

“Olen töissä optisena myyjänä. Suurin osa vuoroista kuluu Riitan kanssa. Riitta hoitaa näöntarkastukset ja minä myymälän. Otan vastaan tavarat, palvelen asiakkaita, etsin oikeanlaiset kehykset, keskustelen linsseistä ja hoidan pienet korjaustyöt ja silmälasien taivutukset. Kun Riitta on tehnyt näöntarkastuksen, hän ohjaa asiakkaan luokseni.

Ennen kuin aloitin työt, ainoa kosketukseni silmälaseihin oli se, että minulla oli ollut yhdet lasit. Varsinkin alussa kysyin usein apua Riitalta. Hän auttaa minua mielellään, eikä turhaudu, vaikka en heti osaisi. Hän muistaa myös kehua, jos teen asioita oikein.

Teemme pienessä myymälässä töitä, joten olemme paljon kahdestaan. Jos Riitta huomaa, että minulla on kiire asiakkaiden kanssa, hän palvelee heitä. Hänellä on hyvä tilannetaju. Suuremmissa liikkeissä optikot eivät ehkä ehdi palvella asiakkaita myymälässä juurikaan.

Vaikka työpäivä olisi kiireinen tai stressaava, vuoron jälkeen minulla on aina hyvä mieli. Se johtuu siitä, että meillä on Riitan kanssa samanlainen huumorintaju. Pidämme myös huolta toisistamme. Autamme tarvittaessa ja muistutamme pitämään kahvitauon, jos toisella on kiireitä.

Ennen tätä työtä en ollut kuulunut liittoon. Riitta kertoi minulle ERTOn ja SOA:n toiminnasta ja tajusin, että voin liittyä myös alalla toimivana myynnin ammattilaisena ERTOon. Minulla on turvallinen olo, kun tiedän, että jos työelämässä tulisi ongelmia, liitto turvaisi selustani.”

Kuka?

 • Netta Ohtonen
 • Ikä: 24
 • Koti: Joensuussa
 • Työ: Tehnyt 2 vuotta töitä optisena myyjänä. Ei aikaisempaa kokemusta alalta.
 • Koulutus: Valmistunut 2016 ammattikorkeakoulusta tradenomiksi. Opiskelee nyt töiden ohella Joensuun yliopistossa kulttuurintutkimusta.
 • Liitossa: Kuulunut vähän yli vuoden ERTOon ja SOA:an. Ensimmäistä kertaa elämässään liitossa.