Etätyöntekijä – huolehdi hyvinvoinnistasi etätyösopimuksella
Töissä

Etätyöntekijä – huolehdi hyvinvoinnistasi etätyösopimuksella

Työnantajan pitää huolehtia siitä, että työntekijä pysyy terveenä työpaikalla. Jos työntekijä tekee etätyötä, vastuukysymykset ovat hankalampia. Jos etätyö on säännöllistä, työntekijän kannattaa pyytää etätyösopimuksen tekemistä.

Työsuojelulain mukaan työnantajan pitää huolehtia siitä, että työntekijä pysyy terveenä työpaikalla. Näyttöpääteasetus ohjaa työergonomiaan liittyviä asioita, ja asetuksessa on määrätty hyvinkin tarkasti, millainen valaistus tai millaiset pöydät ja tuolit työtilassa tulisi olla.

Jos työntekijä tekee etätyötä, vastuukysymykset ovat hankalampia ja monisyisempiä. Selkeää lainsäädäntöä ei ole, sillä etätyötä tehdään niin monin eri tavoin.

”Jos etätyö on säännöllistä ja jatkuvaa, työntekijän kannattaa olla itse aktiivinen ja vaatia etätyösopimuksen tekemistä.”, sanoo ERTOn asiantuntija Jarmo Lahti.

Lahden mukaan joissain etätyösopimuksissa sanotaan suoraan, ettei työnantaja vastaa työhyvinvointiin tai -ergonomiaan liittyvistä asioista. Toisaalta sellaisissa yrityksissä, joissa suuri osa työstä tehdään etätyönä, voi olla tarkatkin määräykset, miten työnantaja huolehtii kotona työskentelevien työntekijöiden hyvinvoinnista.

Etätyösopimus turvaa selustan

Isoissa yrityksissä osataan jo tehdä etätyösopimuksia, mutta joillain pienemmillä työpaikoilla saattaa olla niin joustava ja luottavainen meininki, että sopimus jää tekemättä. Tämä voi Jarmo Lahden mukaan olla kohtalokasta.

”Työttömyyskassaa ohjaavat lainsäädäntöohjeet edellyttävät, että työntekijä on työnjohdon valvonnan alaisena ja työaikakirjanpidon piirissä. Jos joku tekee jatkuvasti etätyötä, hän voi työttömäksi jouduttuaan menettää oikeuden soviteltuun päivärahaan.”

Työterveyden toimintasuunnitelma

Jarmo Lahden mukaan työpaikoilla tulisi lain mukaan tehdä niin sanottu työterveyden toimintasuunnitelma.

”Kun toimintasuunnitelma on tehty ennakkoon ja siihen kuuluvissa työergonomiatarkistuksissa tulee esiin ongelmia tai tarpeita, KELA korvaa merkittävän osan kuluista. Kun asiat on hoidettu oikein, työvälineiden hankinta ei ole kustannuskysymys. Jos työntekijä epäilee työnantajan suhtautuvan hankintoihin nihkeästi, hänen kannattaa lisäksi pyytää lausunto työterveyslääkäriltä."