Siirry suoraan sisältöön

Milloin työnantaja saa tarjota määräaikaista työsopimusta?

Työnantajalla on oltava perusteltu syy tarjota työntekijälle määräaikaista työsopimusta. Myös työntekijä voi haluta pyytää määräaikaisuutta.

Mies ja nainen tutkivat sopimusta.
Työsopimus solmitaan joko toistaiseksi voimassa olevana, eli vakituisena, tai määräaikaisena eli tietyn ajan mittaiseksi. Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde on pääsääntö. Määräaikainen työsopimus voidaan solmia esimerkiksi päiviksi, viikoiksi tai vuosiksi.
 
Usein määräaikaisen sopimuksen ajatellaan olevan huonompi vaihtoehto työntekijälle, sillä se ei tarjoa hänelle samanlaista suojaa kuin vakituinen sopimus. Siksi määräaikaisen sopimuksen solmiminen on perusteltua vain, jos siihen on perusteltu syy. Määräaikaisia työsopimuksia ei saa ketjuttaa, jos työvoiman tarve on pysyvä. 
 
Myös työntekijä voi kuitenkin pyytää määräaikaista työsopimusta. Siinä tapauksessa oma toive riittää syyksi.
 

Mikä määräaikainen työsopimus on?

 
Työsopimus on määräaikainen silloin, kun sen kesto on sidottu täsmällisesti määrättyyn kalenteriaikaan tai sopimus koskee määrätyn, kestoltaan rajoitetun työn tekemistä. Määräaikainen työsuhde voi olla perusteltu esimerkiksi erityisen kiireisen sesongin tai toisen työntekijän lomien vuoksi. Määräaikaisen työsopimuksen kesto riippuu siitä, mitä työntekijä ja työnantaja ovat sopineet. Viimeinen työpäivä tai työsuhteen kesto on kummankin osapuolen tiedossa jo sillä hetkellä, kun sopimus allekirjoitetaan.
 
Määräaikaiseen työsopimukseen voidaan kirjata irtisanomisehto. Se mahdollistaa työntekijän irtisanoutumisen myös ennen sopimuksen loppumista. Se on työntekijän etu, sillä ilman ehtoa työntekijä sitoutuu työskentelemään sopimuksen loppuun asti ilman mahdollisuutta irtisanoutua.
 

Milloin määräaikainen sopimus on oikeutettu?

 
Jos työlle ei ole jatkuvaa tarvetta, sopimus voi olla määräaikainen. Esimerkiksi kesäisin Suomessa on paljon lyhytkestoista yritystoimintaa ja vakituiset työntekijät viettävät lomiaan, ja tämän vuoksi määräaikaiset sopimukset ovat silloin perusteltuja. Työnantaja voi tarvita lisää työntekijöitä myös esimerkiksi erityisen kiireisille ajanjaksoille, kuten suuren tilauksen toimittamiseen ajallaan. Tärkeintä on, että työtä on aidosti tarjolla vain tietyn ajan verran ja lyhytkestoiselle sopimukselle on olemassa perusteltu syy. Ilman perusteltua syytä tehtyä määräaikaista työsopimusta pidetään toistaiseksi voimassa olevana. Silloin tulkitaan, että työntekijä on ollut vakituisessa työsuhteessa alusta alkaen.
 

Milloin määräaikaista sopimusta ei voi tarjota?

 
Peräkkäisille määräaikaisille työsopimuksille pitää jokaiselle olla lain mukainen perusteltu syy. Esimerkiksi vakituisen työntekijän sijaiselle tarjottu uusi sijaisuus on oikeutettu syy uudelle, määräaikaiselle sopimukselle.  
 
Toistuvien määräaikaisten työsopimusten käyttö ei ole sallittua silloin, jos sopimusten lukumäärästä tai niiden yhteenlasketusta kestosta on pääteltävissä, että työnantajan työvoimatarve on pysyvä. Jos työntekijää tarvitaan jatkuvasti ympäri vuoden työpaikalla vaikkapa eri työntekijöiden sijaistuksiin, määräaikainen sopimus ei ole aiheellinen. Useiden sellaisten sopimusten solmiminen voi olla työnantajalle keino yrittää välttää vakituinen työsopimus ja sen mukanaan tuomat edut ja turva.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin