Näin vaikutat työelämässä
Töissä

Näin vaikutat työelämässä

Kirjoittaja: Heli Koppelo, Matti Lintulahti

Työelämässä voi vaikuttaa useilla eri tavoilla. Tässä on niistä viisi. Mikä tai mitkä niistä sopisivat sinun tyyliisi?

Vie tietoa maailmalle

Uskomattoman avartavaa. Näin kuvailee kustavilainen talouspäällikkö Henrik Andersin kokemustaan kansainvälisestä vaikuttamisesta. Andersin osallistui marraskuussa 2018 Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin opintomatkalle Mosambikiin. Työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö vie suomalaisia ammattijärjestöaktiiveja vuosittain tutustumaan työoloihin eri puolille maailmaa.

”Kuulin ensimmäisen kerran näistä matkoista jo vuosia sitten, mutta kolmen viikon omakustanteista reissua ei noin vain järjestetä. Viime vuonna päätin lopulta hakea ja onneksi pääsin mukaan, sillä se oli todellinen once in a lifetime -kokemus”, viidettä vuotta ERTOn Taloushallinnon ammattilaisten hallituksen jäsenenä toimiva Andersin kertoo.

Matkan aikana 15 suomalaisen ryhmä pääsi tutustumaan erilaisiin työpaikkoihin ja kuulemaan paikallisen työelämän todellisuudesta.

”Mosambikissa kävimme vierailulla esimerkiksi kolmen kotiapulaisen luona sekä kahdella erikokoisella banaaniviljelmällä. Se oli todella silmiä avaavaa.  Olosuhteet ovat Suomeen verrattuna hyvin karut ja aivan toisenlaiset mihin me olemme tottuneet. Meille esimerkiksi puhdas vesi ja jätehuolto ovat itsestäänselvyyksiä, siellä vielä kaukaisia unelmia.”

Opintomatkalaiset tapasivat myös paikallisia ay-toimijoita ja osallistuivat seminaariin.

”Kansainvälinen vaikuttaminen on nimenomaan verkostoitumista ja tiedon vaihtamista. Mietimme, että jos olisimme vain lähettäneet Mosambikiin matkan kustannukset eli 2500 euroa osallistuja, niin mitä sillä rahalla olisi lopulta saatu aikaan. Nyt pääsimme viemään tietoa sinne ja hakemaan tietoa tänne Suomeen muille kerrottavaksi.”

Kansainvälinen työ on pitkän tähtäimen tekemistä, joka vaatii kärsivällisyyttä, avoimuutta ja halua oppia uutta.

”Asiat etenevät hitaasti. Se on hyväksyttävä. Antoisinta on kuitenkin se, että voi laajentaa katsettaan oman hiekkalaatikon ulkopuolelle, oppia asioita, joita ei normaalissa arjessaan oppisi, ja tavata ihmisiä, joita ei koskaan muuten tapaisi. Tuollaisen reissun jälkeen maailma näyttää aivan toisenlaiselta”, Andersin summaa.

Vaikuta ja tule mukaan Saskin toimintaan!

Näin löydät oman ehdokkaan vaaleissa

Jos mietit äänestäisitkö vai et, kannattaa pohtia tätä: jos et äänestä, sinua rikkaampi äänestää joka tapauksessa, sanoo äänestämistä tutkinut Hanna Wass. Oman puolueen ja ehdokkaan löytää tutkailemalla itselle tärkeät arvopohjaiset isot teemat esimerkiksi työelämässä. Kun itselle tärkeät teemat ovat selvillä, kannattaa vertailla, mikä puolue ja ehdokas pystyy toimimaan parhaiten omien arvojen mukaisesti ja edistämään sinulle tärkeitä asioita. Vaalikoneet ovat yksi apuväline päätöksenteossa, mutta yksin vaalikoneisiin ei kannata luottaa. Voit myös tutustua puolueiden ja ehdokkaiden sivuihin, seurata heitä somessa ja kysyä sinulle tärkeistä asioista. Tärkeintä on kuitenkin käyttää oma ääni ja äänestää.

Ota kehityskeskustelut tosissaan

Turhaan parjatut kehityskeskustelut ovat hyvä tilaisuus vaikuttaa omaan työhön ja työympäristöön. Tämä vaatii työntekijältä aktiivista valmistautumista. Vaikka kehityskeskusteluissa käydään ensisijaisesti läpi työntekijän henkilökohtaisia tavoitteita, se on lisäksi mainio paikka keskustella myös muista työhön liittyvistä asioista. Työntekijä voi esimerkiksi nostaa keskusteluun työpaikan työilmapiiriin, työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen liittyviä asioita, ja tehdä esimiehelleen konkreettisia ehdotuksia työyhteisön ja työprosessien kehittämiseksi. Mitä paremmin ehdotuksia on valmistellut ja ne perustelee, sitä helpommin työympäristöönsä pystyy vaikuttamaan.

Rakenna viihtyisämpää työympäristöä

Kiinnostaisiko parantaa työpaikan tiloja, edistää työergonimisten tuolien, pöytien ja työvälineiden hankintaa tai kehittää viihtyisämpää ja turvallisempaa työympäristöä? Tällainen vaikuttaminen on mahdollista työsuojeluvaltuutetun tehtävässä. Työsuojeluvaltuutettu on valittava työpaikoilla, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään kymmenen työntekijää. Jos työsuojeluvaltuutetun roolissa vaikuttaminen ei ole sinun juttusi, niin kiinnostaisiko luottamusmiehen tai luottamusvaltuutetun tehtävä? Henkilöstön edustajan tehtävät ovat hyviä paikkoja vaikuttaa työelämään.

Vaikuta kouluttamalla itseäsi

Oman osaamisen kehittäminen on tärkeä väylä vaikuttaa työelämään. Kouluttautumisen avulla jokainen meistä parantaa osaamistaan ja oman työn laatua. Oman työnsä asiantuntijat pääsevät usein kouluttamaan muita ja heillä on muita paremmat mahdollisuudet vaikuttaa niin omiin kuin muidenkin työoloihin. Yhdessä oppiminen on keino kehittää työn tekemisen tavoista sujuvampia ja mukavampia. Kun hommat sujuvat kitkattomasti, henkilöstön väliset sotkujen selvittelyt vähenevät. Näin jää aikaa tehdä tärkeitä merkityksellisiä työtehtäviä. Työn merkityksellisyys ja työhyvinvointi kasvavat.

Seuraa ERTOn tapahtumakalenteria ja bongaa sinulle sopivat koulutukset sieltä!