Yhteisten asioiden hoito hioo pois terävät särmät
Töissä

Yhteisten asioiden hoito hioo pois terävät särmät

Kirjoittaja: Johanna Puukka Kuva: Lassi Puhtimäki

Ensin heräsi kiinnostus, sitten kasvoi tiedonnälkä ja lopulta tuli tarve korjata epäkohtia ja vaikuttaa yhteisiin asioihin.  Forssalainen 32-vuotias optikko Emmi Lintonen muistuttaa, että jokaisen on ensin löydettävä sisäinen rohkeus ottaa kantaa asioihin. Sen jälkeen voi lähteä vaikuttamaan.

Miksi haluat vaikuttaa yhteisiin asioihin? Emmi Lintonen heittää saman tien vastakysymyksen. “Miksi en haluaisi? Jos voi parantaa vaikkapa työelämän arkea tai perheiden asemaa, siihen kannattaa pyrkiä. Samalla voi pitää huolta siitä, että kaikki pysyvät mukana yhteiskunnassa.”

Vaikuttamisen väyliä on monia. Lintonen muistuttaa, että toimia voi omalla työpaikalla tai yhdistyksissä, mutta myös suuremmassa mittakaavassa joko ammattijärjestössä tai politiikassa.

“Tavoitteeni on päästä vaikuttamaan koulutuspolitiikkaan, jotta Suomessa on tarjolla ammattitaitoista työvoimaa oikeaan aikaan. Toinen tavoite on perhepolitiikka ja etenkin tasa-arvoisempi perhevapaauudistus, joka on naisvaltaisille aloille erityisen tärkeä. Nykymalli heikentää esimerkiksi naisten urakehitystä, työllisyyskehitystä ja lopulta eläkettäkin.  

Parlamenttikerhosta vaikuttajaksi

Emmi Lintonen oivalsi vaikuttamisen merkityksen jo yläkouluiässä, kun hän liittyi koulun parlamenttikerhoon parantaakseen yhteiskuntaopin numeroaan. Pian hän kuitenkin oppi, että kerho on muutakin kuin tie parempaan arvosanaan.

“Siellä kävimme monipuolisia yhteiskunnallisia keskusteluja ja heräsin ymmärtämään, että omiin ja yhteisiin asioihin voi oikeasti vaikuttaa osallistumalla.”

Kerholaiset puivat asioita niin yksilön, kuntademokratian, ammattiyhdistysten kuin parlamentarismin näkökulmasta. Se ruokki kiinnostusta lisää.

Yhteiskunnalliset keskustelut olivat tuttuja myös hänen lapsuudenkodissaan. Äiti Minna Lintonen valittiin eduskuntaan SDP:n edustajana vuonna 2003. Kansanedustajan työtä läheltä seuratessaan teini-ikäinen tytär oli täysin varma, että eduskuntaan hän ei pyri.  

Kaikkea ei tarvitse tietää

Kasvatustieteen opinnot, optikon ammattiin valmistuminen ja perheen perustaminen menivät aikuisuuden alussa vaikuttamishalujen ohi, mutta vaikuttamisen kipinä jäi kytemään. Politiikkaan lähtöä pidätteli tunne, ettei hän tiedä vielä kaikesta kaikkea. Läksyt pitäisi tehdä ensin.

Nyt Emmi Lintonen hymähtää lempeästi tuolle tunteelle. “Olen oppinut, ettei kaikesta voi eikä tarvitsekaan tietää kaikkea, mutta aina voi ottaa selvää ja kysyä.”

Kun häntä pyydettiin ehdolle kunnallisvaaleissa 2012, vastausta ei tarvinnut kauan pohtia. Hänet valittiin heti Forssan kaupunginvaltuustoon. Vaikuttajana kypsyminen muutti Lintosen mielen eduskunnankin suhteen – hän on kevään vaaleissa SDP:n ehdokkaana Hämeestä.

Toinen politiikan antama oppi on se, että aina ei saa tahtoaan läpi – ei vaikka kuinka paasaisi. Vähitellen minästä tulee me.

“Alussa hioutuvat terävät reunat, kun huomaa, että pitää kuunnella myös muita, ja on pystyttävä kompromisseihin.”

Nyt Lintonen vaikuttaa Forssan kaupunginvaltuuston lisäksi Demarinaisissa. Oman alansa Suomen Optometrian Ammattilaiset ry:hyn hän tutustui jo opiskeluaikana. Hän on mukana toiminnassa rivijäsenenä. Kaikkeen aika ei riitä, ja on valittava mihin sitä käyttää. Toimeliaat tyttäret Elle, 5 ja Hilda, 3, maadoittavat äitinsä kiinni perhearkeen.

Parempaa kuin arvosana

Kun Emmi Lintoselta kysyy nyt, miksi kannatti aikanaan lähteä teininä parlamenttikerhoon, tilalle on tullut jotain merkittävämpää kuin arvosana. Hän sanoo, että parasta ovat lukuisat ihmiskontaktit ja keskustelut, joita yhteisten asioiden hoitamisessa syntyy.  

“Juttelemalla, kysymällä ja kuuntelemalla oppii koko ajan lisää. Olen saanut paljon ystäviä. Erityisen hieno tunne on se, kun minulta pyydetään apua ongelman ratkaisemiseen. Se juuri on luottamushenkilön työn idea. On hienoa olla luottamuksen arvoinen”, hän pohtii.

Emmi Lintosen vinkit miten vaikuttaa

  • Löydä ensin se itselle tärkeä ja innostava asia, johon haluat vaikuttaa.
  • Lähde sen jälkeen rohkeasti mukaan yhdistyksiin, ay-toimintaan tai puoluepolitiikkaan.
  • Keskustele myös muiden kuin samaa mieltä olevien kanssa, opi ja kehity.