Reppu ja Reissu-Raija
Töissä

Reppu ja Reissu-Raija

Kirjoittaja: Juho Paavola Kuva: Juho Paavola

Raija Similä on kulkenut pitkin Suomea viimeiset 16 vuotta. Matkatyössä pärjää huolellisella suunnittelulla ja ottamalla aikaa mahdollisuuksien mukaan myös itselle.

Kukko on tuskin ennättänyt laulaa, kun Raija Similä jo tekstaa puhelimellaan. ”Milloin siis olet täällä? Olen jo hyvissä ajoin -ihmisenä paikalla.”

Pahus! Onkohan hän pienestä myöhästymisestä vihainen?

Perillä selviää, että ei ole. Similä on lähtenyt reissun päälle kotikaupungistaan Oulusta, ja siellä tapana on jutella asiat suoraan, Similä nauraa.

”Kyselin vain, että tiedän, odotanko tässä vai menenkö jonnekin kahville”, Similä antaa synninpäästön.

Sen ymmärtää. Viimeiset 16 vuotta Similä on kiertänyt työmatkoillaan ympäri Suomea, keskimäärin noin 10–12 päivänä kuussa. Siinä oppii, että lyhyinäkin hetkinä omasta olosta kannattaa tehdä mukavaa ja käydä vaikka kahvilla.

Pakkaaminen sujuu rutiinilla

On perjantai, mutta Similä on lähtenyt kotoa Oulusta jo tiistaina. Ensin junalla Turkuun, sieltä sitten Helsinkiin.  ”Pyrin aina yhdistelemään reissuja. Olisin vielä enemmän matkalla, jos kävisin aina välissä kotona.”

Similän päätyö Lihastautiliiton järjestösuunnittelijana kuljettaa häntä Suomen pohjoisemmalla puoliskolla eli Kokkolasta ylöspäin. Etelään Similä kulkee pääosin Turkuun henkilökuntapäiville ja Helsinkiin ammattiyhdistyksen asialla. Hän työskentelee YSTEAn varapuheenjohtajana ja ERTOn edustajiston puheenjohtajana.

”Lihastautiliitossa säännöllisen työajan ulkopuolella tapahtuvasta matka-ajasta korvataan puolet ja toinen puoli on omaa aikaa. Suuresta määrästä matkalaskuja kolmelle eri taholle selviää parhaiten tekemällä ne aina heti.” Säntillisesti ja ajoissa. Se on Similän ohje ennen matkaa ja sen jälkeen.

Villasukat ja tossut olla pitää

Pasilan rautatieasemalla Similä ehdottaa, että otamme hissin. Reppu on painava.

”Vaikka maailma alkaa olla digitaalinen, työmateriaaleja kulkee paperilla vielä paljon.”

Sen sijaan vaatteissa Similä on oppinut suosimaan keveyttä. Vuodet asvaltilla, radalla ja ilmassa ovat opettaneet, mitä reissunainen tarvitsee. Aika vähän, ja sen pakkaaminen sujuu rutiinilla.

”Mutta villasukat on oltava mukana aina, samoin aamutossut.”

Aamutossut? Vaikka Similä juuri sanoi, ettei turhaa kannata mukanaan kantaa.

”Pidän niitä aina junassa jalassa. Junan vessaan on kurja tassutella villasukissa, kun käytävillä kaikenlaista likaa ja märkää.”

Tammikuussa tietää, mitä elokuu tuo

Similä on reissussa kolmasosan vuodesta. Aamun myöhästelyn tapaisten hetkien kohdalla on kultaa tarttua hetkeen, mutta ahkera työmatkailu vaatii tinkimätöntä suunnittelua.

Tammikuussa Similän kalenteriin on merkattu jo kaikki työmatkat elokuuhun asti. Kevään korvalla hän alkaa suunnitella syksyä. ”Olen onnekas, sillä pystyn aika hyvin itse suunnittelemaan töitäni ja matkojani. Se on oleellista matkatyön kuormittavuuden näkökulmasta.”

Lompakossa on firman kortti työhön liittyvien kustannusten maksamiseen, mutta matkaliput ERTOn ja YSTEAn tilaisuuksiin Similä maksaa ensin itse. Liput hän ostaa aina kuin omistaan maksaisi – siis edullisimman mukaan. Yöt Similä viettää Sokos Hotelleissa: laatu on tasainen ja sellainen löytyy jokaisesta niemennokasta. Mitä vähemmän valintoja on tehtävänä, sitä helpommin homma sujuu.

”Matkustan enimmäkseen junalla, lentokoneella ja pohjoisessa bussilla. Omaa autoa minulla ei ole, sillä en aja. Se helpottaisi liikkumista, mutta toisaalta nyt työkaverit osaavat käyttää minua reittioppaana!”

Ota aikaa, kun voit

Reissun päällä Similä työskentelee tehokkaasti. Hän lukee sähköposteja ja tutustuu taustamateriaaleihin. Sen sijaan isommat, keskittymistä vaativat kokonaisuudet hän jättää suosiolla toimistolle.

”Aika kannattaa käyttää hyväksi sen mukaan, mikä itselle on sopivaa. Minulla on mukana myös kutimet, ja teenkin osan matkasta usein ihan vain neulontatöitä. Siinä mieli rauhoittuu.”

Perillä päivät kuluvat työn merkeissä. Muiden lähdettyä koteihinsa Similä käy kaupungilla kävelyllä, nappaa sitten ehkä löylyt tai pulahtaa hotellin uima-altaaseen.

”Nostan todella hattua perheellisille, jotka yhdistävät perheen ja työn. Mutta sinkkunakin on varottava liiallista työlle omistautumista sekä muistettava oma itsensä ja itselle tärkeät ihmiset. Elämää on työn ulkopuolellakin.”

Työmatkailufaktat kuntoon

  • Säännöllisen työajan ulkopuolella tapahtuvaa työhön liittyvää matkustamista ei laissa lueta työajaksi, ellei sitä pidetä samalla työsuorituksena, kuten esimerkiksi ammattikuljettajilla tai muissa poikkeuksellisissa tilanteissa.
  • Matkaan käytettyä aikaa säännöllisen työajan ulkopuolella ei siis lueta työaikaan, vaikka työmatka olisi tapahtunut työnantajan määräyksestä ja työntekijä perehtyisi esimerkiksi tulevan kokouksen materiaaliin.
  • Matka-ajan korvauksista voidaan kuitenkin sopia. Työehtosopimuksissa on voitu sopia säännöllisen työajan ulkopuolella tapahtuvan matkustamisen korvaamisesta, kuten esimerkiksi sosiaalialan järjestöjä koskevassa työehtosopimuksessa.
    Työmatkoihin liittyvät käytännöt kannattaa aina varmistaa esimieheltä.
  • Työmatkojen korvaamista koskevat määräykset voi tarkistaa oman alan tessistä, omalta luottamusmieheltä tai ERTOn työsuhdeneuvonnasta.
  • Jos oman alasi työehtosopimuksessa ei ole säännöllisen työajan ulkopuolella tapahtuvasta matka-ajan korvaamisesta määräyksiä ja työsi sisältää paljon matkustamista, työsopimuksessa on hyvä sopia erikseen työmatkojen korvaamisesta.
  • Luottamusmieheltä kannattaa tarkistaa myös, onko matka-ajan korvaamisesta tehty mahdollisesti paikallista sopimusta, jossa on sovittu työehtosopimusta paremmista ehdoista.