Räppiä ja triathlonia vanhustyön vastapainoksi
Töissä

Räppiä ja triathlonia vanhustyön vastapainoksi

Kirjoittaja: Juho Paavola Kuva: Juho Paavola

Seta ry:n Touko Niinimäki antaa lausuntoja ja kouluttaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, jotta sateenkaarisenioreiden vanhuudesta tulisi yhä yhdenvertaisempaa. Tärkeän mutta välillä henkisesti raskaan työn parasta antia ovat elämänviisaudet, joita seniorit jakelevat senioreiden vertaistukiryhmissä.

1. Ihmiset pitävät mielen virkeänä

”Sosiaalisuus ja ihmisten tapaaminen ovat hyvinvointini perusta. Olen aktiivinen Vihreissä nuorissa ja Amnestyn paikallistoiminnassa. Vapaaehtoistoiminta antaa minulle hyvää fiilistä, mikä perustuu altruismin ajatukseen. Harrastukset voivat myös luoda kontakteja. Itse onnellisuus ja hyvinvointi kumpuavat siitä, että mitä enemmän tekee hyvää muille, sitä enemmän hyvää saa samalla myös itselleen.”

2. Liikunta luo vastapainoa

”Työssäni joudun käsittelemään aika herkkiä ja haastaviakin asioita. Monia senioreita on syrjitty, eikä heidän moninaisia näkökulmiaan aina osata elämän loppupuolella tunnistaa. Liikunta onkin hyvinvoinnilleni keskeistä, koska se on niin erilaista kuin työni ja muut tekemiseni. Harrastan triathlon-lajeja, mutta en hampaat irvessä. Annan muiden väsyttää itsensä kroolaamalla ja otan heidät rintauinnilla kiinni, koska muuta uintityyliä en osaakaan!”

3. Musiikki nollaa, kun siihen keskittyy

”Välillä elämässä pitää myös nollata ajatukset, ja sen teen populaarikulttuurin avulla. Pelaan videopelejä aika paljon, katselen elokuvia tai kuuntelen musiikkia. Parhaiten minulle rentoutumisessa toimivat rap, soul ja funk. Esimerkiksi kokatessani musiikki voi olla taustalla, mutta eniten saan musiikista irti intensiivisellä kuuntelulla. Minulla on melkein aina kävellessäni luurit korvilla.”

Kuka?

  • Touko Niinimäki
  • Työpaikka: Seta ry
  • Ikä: 28
  • Titteli: Seniorityön koordinaattori
  • Parasta juuri nyt: Johtamisopinnot Diakonia-ammattikorkeakoulussa monipuolistavat osaamista.