Vielä vähemmistössä
Töissä

Vielä vähemmistössä

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Janne Laukkonen

Facebookissa toimivassa LevelUp Koodarit -ryhmässä naiset tukevat toisiaan koodaamisessa. “Ohjelmointi ei ole mitään ruusuilla tanssimista”, ryhmän perustaja Vlada Laukkonen tietää.

Iida Porokuokka, 31, päätyi it-alalle ikään kuin vahingossa. Hän paistoi hampurilaisia ja hodareita, jakoi lehtiä, siivosi ja kokeili kaikenlaisia erilaisia pätkätöitä kunnes riitti. “Hain opiskelemaan sairaanhoitajaksi, lukemaan mediatutkimusta yliopistolle ja tietotekniikkatradenomiksi. Vuosi oli 2008 ja olin aivan hukassa sen suhteen, mitä halusin tehdä”, hän kuvailee. Viimeinen tärppäsi, ja niin Porokuokka päätyi it:n pariin.

Opiskeltuaan hetken ammattikorkeakoulussa tietotekniikka hän löysi puolison Jyväskylästä. Rakkaus houkutteli muuttamaan toiseen kaupunkiin. Samalla vaihtui koulu, ja Porokuokka päätyi opiskelemaan Jyväskylän yliopistolle ohjelmistotekniikkaa. Nyt hän on ollut 1,5 vuotta töissä Cinialla ohjelmistokehittäjänä.

“Ilman opintoja minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia työllistyä alalleni. Olin aivan ummikko, enkä ollut ohjelmoinut koskaan aiemmin. Koulussa sain ymmärryksen siitä, millainen ala on ja millaisia ongelmia kohtaan työssäni ja ratkaisen ne.”

Tasa-arvoinen työpaikka

Naiset ovat edelleen it-alalla vähemmistö. Porokuokkakin on ollut pitkään ainoa nainen tiimissään ja saanut vasta vähän aikaa sitten toisen naisen kaverikseen. “Vaikka meillä sukupuolella ei kyllä ole mitään väliä. Saunailtoihin osallistuvat kaikki sukupuoleen katsomatta. Tiimini on työni suola. Ympärilläni on taitava porukka, joka tukee ja auttaa toisiaan aina”, hän kehuu.

Ennen nykyistä työpaikkaansa Porokuokka työskenteli pelialan startupissa. It-ala on siis hänelle tuttu koulun ja työn kautta. Hän ei ole kohdannut yhdessäkään työpaikassaan sukupuolesta johtuvaa vähättelyä, syrjintää tai häirintää.

“Olen kuullut, että jotkut ovat törmänneet sellaiseen. Asiaan pitää suhtautua vakavasti. Minä en kuitenkaan sitä ole todistanut. Uskon, että nykyään työpaikkojen on oltava tasa-arvoisia, jos niissä halutaan pitää kiinni hyvistä työntekijöistä. Jos tasa-arvo ei toteudu, työntekijät lähtevät”, hän pohtii.

Porokuokan työpaikassa kaikilla on mahdollisuus saada samanlaista palkkaa ja edetä, mutta niitä pitää pyytää. “Olen kaveriporukassani se, joka potkii muita kysymään lisää palkkaa. Minä olen aina pyytänyt reippaasti ja myös saanut haluamani”, hän kannustaa. “Ihmiset ovat arkoja puhumaan omasta palkastaan, vaikka asiasta pitäisi puhua avoimesti. Kun tietää, mitä muut saavat, osaa omankin palkkapyynnön suhteuttaa siihen. Niin vältytään epäreiluuden tunteilta.”

Vertaistuesta potkua

Porokuokka kuvailee työtään “jatkuvaksi googlaamiseksi ja uusien asioiden opettelemiseksi”. Hän kuuluukin sosiaalisessa mediassa suositun naisverkoston Ompeluseuran LevelUp Koodarit -tukiverkostoon.

LevelUP Koodarit on Facebookissa toimiva ryhmä ja kehittymisväylä naisiksi itsensä mieltäville koodareille ja koodaamisesta kiinnostuneille. Ryhmässä on kaiken tasoisia koodareita – tärkeintä on tukea toisia ja tarjota tietoa kehittymiseen. LevelUp Koodarit on Porokuokalle yksi keino pysytellä ajantasalla omalla alallaan.

LevelUp Koodareissa on nyt yli 3000 jäsentä. Se on perustettu vuonna 2017. Ryhmän perustaja Vlada Laukkonen, 34, kuvailee, että ryhmä syntyi, kun hän halusi opetella koodaamaan, muttei tiennyt, mistä saisi tukea siihen.

“Valmistuin audiovisuaalisesta mediakulttuurista taiteen maisteriksi, enkä löytänyt töitä. Päätin, että pelkkä media-alan tutkinto ei riitä, vaan haluan opetella koodaamaan. Itsenäisesti kotona opiskeleminen oli yhtä tuskaa. Oma ammattiliittoni vinkkasi, että minun kannattaisi liittyä Ompeluseuraan, josta voisin löytää vertaistukea. Yksi turhautunut aamu kirjoitin ryhmään päivityksen tilanteestani ja huomasin, etten ollut yksin. Seuraavana päivänä perustin LevelUp Koodarit -ryhmän. Ensimmäisen vuorokauden aikana jäseniä tuli 300”, hän kertoo.

Toisin kuin Porokuokka, Laukkonen ei työskentele ohjelmoijana. Hän on digiviestinnän suunnittelija, mutta koodaustaidot eivät ole menneet hukkaan, sillä hänen tontilleen kuuluu muun muassa pelisuunnittelu ja web designerin työt.

“Minäkään en ole törmännyt sukupuolesta johtuvaan syrjintään alalla. Olen kysellyt tästä myös ryhmässä. Vastausten perusteella alalla on esiintynyt jonkin verran ikään liittyvää syrjintää.”

LevelUp Koodareissa on keskusteltu myös it-alan palkkauksesta. Palkkakeskusteluissakaan ei ole käynyt Laukkosen mielestä ilmi, että naiset saisivat pienempää palkkaa.

“Ohjelmointi ei ole mitään ruusuilla tanssimista. Se on mielestäni tosi vaikea ala. Haluaisin, että ryhmä tukisi naisia hakeutumaan alalle ja auttaisi alkuun.”

Löydät LevelUp Koodarit -ryhmän Facebookista. Ryhmään voi liittyä kuka tahansa alasta kiinnostunut. LevelUp Koodareista on syntynyt myös #mimmitkoodaa-hanke, joka auttaa koodaamisesta kiinnostuneita tutustumaan alaan ja opiskelemaan sillä tarvittavia taitoja. Jos kohtaat työpaikallasi syrjintää, puhua asiasta esimiehesi ja luottamusmiehen kanssa. Saat apua tilanteeseen myös ERTOlta.