Näin yhteensovitat työn ja perheen
Töissä

Näin yhteensovitat työn ja perheen

Ihminen tarvitsee sekä läheisiään että työtä. Läheisten ihmisten tuoma ilo ja rakkaus siirtyvät työhön, ja onnistuminen työssä heijastuu hyväntuulisuutena kotona. Katso vinkkimme, miten yhteensovittaa työ ja perhe mahdollisimman mutkattomasti.

1. Poista riittämättömyyden tunne. Työn ja perhe-elämän ristiriidoista saattaa seurata unettomuutta, ärtyisyyttä ja masentuneisuutta. Työn uuvuttamaa vanhempaa stressaa lapsiperheen arki. Tai töissä voi kalvaa tunne, että kotiasiat jäivät taas rempalleen. Älä tunne turhaan syyllistä, vaan mieti, miten tilanne helpottuisi.

2. Ajattele tasa-arvoisesti. Perhe kuuluu sekä naiselle että miehelle. Samoin työ. Useimmin kotia hoitavat yhä naiset, mutta on hienoa, että lastenhoito jakautuu entistä tasapuolisemmin naisten ja miesten kesken. Lakisääteiset perhevapaat ymmärretään yhä silti yhä usein naisten asiaksi, joten herätys isukit: ne ovat yhtä lailla miestenkin ulottuvilla.

3. Tiedosta, ettet ole yksin. Suurimmat paineet kasautuvat ruuhkavuosiin, kun lapset ovat pieniä. Keski-iässä moni taas huolehtii ikääntyvistä vanhemmistaan tai lapsenlapsistaan. Erilaiset hoivavastuut koskettavat ihmisiä eri-ikäisinä ja eri tavoin, joten vertaistukea on työpaikka täynnä. Keksikää ratkaisuja yhdessä!

4. Suosi joustavaa työaikakulttuuria. Mahtavia asioita: liukuva tai vaihteleva työaika, työaikapankki ja etätyö. Yhdessä sovitut joustot hyödyttävät sekä työantajaa että työntekijää. Reiluun työpaikkaan ihmiset sitoutuvat mielellään ja ovat itsekin valmiita joustamaan organisaation tarpeiden mukaan.

5. Edistä sujuvaa urakehitystä. Perhevapaiden aiheuttamina kuoppia tiessä voi tasoittaa esimerkiksi tukemalla työhön paluuta äitiysloman, isyysloman tai vanhempainvapaan jälkeen. Perhevapaista ei pitäisi aiheutua turhaa haittaa urakehitykselle.

6. Ylistä fiksuja pomoja. Älykkäät johtajat ja esimiehet asennoituvat myönteisesti esimerkiksi miesten perhevapaisiin. He suosivat joustavia käytäntöjä, kuten osa-aikatyötä, ositettua hoitovapaata, etätyötä ja sairastuneen lapsen hoitojärjestelyjä. Elämäänsä tyytyväiset työntekijät levittävät organisaation hyvää mainetta ja tekevät tulosta.

Lähde: Työterveyslaitos, Työn, perheen ja muun elämän yhteensovittaminen

Juttu on julkaistu alun perin aiemmin ilmestyneessä Toimi-lehdessämme.