Kuuntele hiljaisuutta
Töissä

Kuuntele hiljaisuutta

Kirjoittaja: Virve Järvinen

Vaikka työpaikalla olisi vain yksi ainoa ihminen, siellä ei ole koskaan äänetöntä. Välillä onkin syytä hakeutua rauhalliseen paikkaan kuuntelemaan hiljaisuutta.

Ilmastointi hurisee. Liikenne kohisee ikkunan takana. Oma elimistökin päästelee ääniä. Olemme niin tottuneita taustameluun, ettemme aina huomaa kuunnella, millaisen ääniympäristön keskellä elämme. Se johtuu siitä, että nykyihminen tahtoo havainnoida ympäristöään lähes yksinomaan näön avulla. Se on dosentti, melututkija Outi Ampujan mielestä harmillista.

-Elinympäristömme äänet vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiimme ja jaksamiseemme. Jatkuva häly voi ärsyttää, väsyttää ja aiheuttaa stressiä.

Työpaikan äänet heijastuvat myös työn laatuun. Osa ihmisistä kokee, että häly haittaa keskittymistä, muistia ja erityisesti luovaa työtä. Aivot voivat väsyä jatkuvista ääniärsykkeistä. Siksi joskus voi olla hyvä tarjota niille lepoa ja hiljaisuutta myös työpäivän aikana. Hiljaisuuden tarve on yksilöllinen.

-Useimmat voivat hyvin, kun ympärillä on sopivasti ääntä ja sen vastapainona mahdollisuus hakeutua välillä hiljaisuuteen.

Sopikaa yhteiset säännöt

Työpaikalla voidaan sopia yhdessä keinoista hillitä tarpeetonta ja häiritseväksi koettua hälyä, kuten hiljaisista tunneista ja korvakuulokkeiden käytöstä keskittymistä vaativissa työvaiheissa.

Hiljaisen tunnin aikana työtoveria ei saa häiritä. Korvakuulokkeista kuuluvat luonnonäänet häivyttävät taustahälyä. Paikalle voidaan myös osoittaa tiloja, jonne voi vetäytyä omaan rauhaan. Pidemmällä tauolla hiljaisuutta voi hakea vaikka puistosta.

-Kun malttaa kuunnella, kaupungistakin voi löytää kohtuuhiljaisia paikkoja, joissa liikenteen kohina on vaimeampaa ja joissa voi erottaa pieniä, rauhoittavia luonnon ääniä.

Lue lisää: Ampuja, Outi (2017) Hyvä hiljaisuus. Atena Kustannus.

Teksti julkaistu alun perin Toimi-lehdessä 2/2017