Täydellisessä tasapainossa
Töissä

Täydellisessä tasapainossa

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Pasi Leino

Kymmenen vuotta tiivistahtista fysioterapeuttityötä väsytti turkulaisen Kaisa Liesmäen. Lääke tilanteeseen löytyi luontoharrastuksesta. Nyt harrastuksesta on tullut toinen työ.

“Minusta oli jo pitkään tuntunut, että työni ei antanut minulle yhtä paljon kuin aiemmin. Olin aika väsynyt ja kuormittunut”, turkulainen Kaisa Liesmäki, 34, sanoo. Liesmäki on fysioterapeutti ja ehti työskennellä ammatissaan ennen väsymistä yli kymmenen vuotta. 

Kun kuormitus töissä kasvoi, Liesmäki alkoi liikkua yhä enemmän luonnossa. Vapaa-aika kului maastopyöräilyn, retkeilyn ja muun monipuolisen luontoliikunnan parissa. Harrastukset synnyttivät kolme vuotta sitten ajatuksen hakea opiskelemaan eräoppaaksi.

En ajatellut, että nyt vaihdan alaa tai kouluttaudun uuteen työhön. Se vain tuntui hyvältä ajatukselta. Välivuosi houkutteli.

Välivuoden ja opintojen aikana Liesmäki päätti, että ryhtyy yrittäjäksi. Hän halusi määrätä omat työaikansa joustavammin, eikä se ollut työntekijänä mahdollista ainakaan siinä määrin kuin hän olisi halunnut. 

“Nyt yrittäjänä pystyn säätelemään työmäärääni ja tekemään monipuolisemmin töitä. Toimeentuloni on aikamoista palapeliä. Osa kuun ansioista on palkkatuloa muista töistä, kuten liikunnanohjaamisesta tai opettamisesta, osa taas tulee yritystoiminnasta fysioterapeuttina ja eräoppaana. Toisaalta järjestely mahdollistaa minulle vapauden, joten pidän sitä loistavana”, hän sanoo.

Eräopastyö liitetään usein turistiryhmien kierrättämiseen Lapin jylhässä luonnossa. Sille stereotypialle Liesmäki nauraa, sillä hänen eräopastyönsä on aivan toisenlaista.

“Vaikka onhan se totta, että jos eräoppaana haluaa työskennellä kokopäiväisesti palkkatyöläisenä, melkein ainoa mahdollisuus on lähteä Lappiin. Etelä-Suomessa eräoppaiden työ on rikkonaisempaa, ja voisin jopa väittää, että palkkatyötä on lähes mahdoton saada.”

Tällä hetkellä Liesmäki tekee eräoppaana muun muassa seikkailukasvatusopetusta Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, suunnittelee ja ohjaa tykypäiviä yrityksille, järjestää nuotioruokakursseja ja pitää kaverinsa kanssa Luontohaaste-blogia, jonka tarkoitus on kannustaa löytämään oma luontosuhde ja innostumaan luonnosta.

En enää edes haluaisi tehdä sataprosenttisesti yhtä juttua – en edes eräopastöitä. Olisihan se kuitenkin kiva, että niitä olisi vielä vähän enemmän.

Liesmäen mielestä fysioterapeuttina ja eräoppaana työskentelemisessä on paljon samaa. Kummassakin työssä ohjataan ja innostetaan ihmisiä.

“Vaikka harrastuksesta eli luonnossa liikkumisesta on tullut minulle työ, olen luontojutuista edelleen innostunut. Kokeilen jatkuvasti uusia lajeja. Uskon, että aito ennakkoluulottomuus ja into tarttuu minusta myös muihin.”

Kuka?

Kaisa Liesmäki, 34

  • Työskentelee osa-aikaisena fysioterapeuttina omalla toiminimellä
  • Tekee töitä myös eräoppaana ja seikkailukasvatusopettajana
  • Pitää Luontohaaste-blogia kaverinsa kanssa, luontohaaste.fi
  • Harrastaa luontoliikuntaa: kesäisin polkujuoksua, maastopyöräilyä, melontaa ja kiipeilyä ja talvisin hiihtovaellusta ja talviretkeilyä