Kun opiskelu on intohimo
Töissä

Kun opiskelu on intohimo

Kirjoittaja: Heli Koppelo Kuva: Timo Heikkala

Tuomas Juustila on opiskellut monta tutkintoa aikuisiällä työ- ja perhekiireiden keskellä, tälläkin hetkellä optometrian master-tutkintoa ulkomailla. “En tiedä, osaanko olla opiskelematta. Nautin siitä niin paljon.”

Kaiken piti olla selvää. Tuomas Juustilan vanhemmilla oli menestyvä optiikkaliike Oulussa, ja kun poika valmistui optometristiksi vuonna 2001, ura oli pedattu perheyrityksen jatkajana. 

Toisin kuitenkin kävi. Alan murros, jossa perinteinen optikon työ silmälasiasiantuntijana vähenee, johti lopulta siihen, että perheyritys myytiin pois.

Kipinä optometriaan oli kuitenkin syttynyt, ja Juustila näki muutoksessa myös mahdollisuuden.

”Olin tehnyt osa-aikaisen optometrian opettajan työtä Oulun ammattikorkeakoulussa, ja huomasin, että minulla on suurempi palo opetustyöhön kuin yrittäjyyteen”, hän muistelee.

Ammatin vaihtaminen opettajaksi tarkoitti lisäopintoja. Kahden lapsen isä suoritti työn ohessa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja pedagogiset opinnot 2010.  

”Se auttoi, että oli kova motivaatio, hinku nähdä ja oppia alasta enemmän. Optometriassa tapahtuu koko ajan paljon uutta, erityisesti maailmalla. Tulee innovatiivisia laitteita, ja optometristit pätevöityvät vähitellen silmäsairauksien havaitsemiseen, oireiden mukaiseen hoitoon ja seurantaan myös Euroopassa.”

Suunnittelua ja aikataulutusta

Innostus alaan johdatti aloittamaan kliinisen optometrian master-opinnot Astonin yliopistossa Englannissa vuonna 2016. Master-opinnot vertautuvat Suomessa opiskeltavaan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Opinnot voi suorittaa kokonaan etänä, joten Juustilan illat, viikonloput ja lomatkin kuluvat tietokoneella.

Itsenäinen opiskelu on vaatinut kovan motivaation lisäksi paljon tukea ja kannustusta niin perheeltä kuin kollegoiltakin.

”On pitänyt sopia tarkkaan, milloin olen poissa perheeltä. Toisaalta on tärkeää huolehtia, että myös perheelle jää aikaa. Ilman kunnon aikatauluttamista ja suunnittelua homma ei onnistu. Suunnittelu on tärkeää siksikin, ettei ahnehdi liikaa ja väsytä itseään piippuun.”

Yksi isoimmista haasteista Juustilalle on ollut perisuomalainen ylitunnollisuus. ”Olen oppinut, että pitää osata sanoa myös ei, päättää, että tuota en tee. Kaikkeaan ei voi antaa kaikelle, muuten palaa loppuun.”

Suomalaiset tuppaavat unohtamaan yhden tärkeän seikan ulkomailla opiskelusta: lukukausimaksut. Lisäksi pitää hankkia kirjallisuutta. Raha-asiat kannattaa siis miettiä tarkkaan. 

Olennaisinta kuitenkin on selvittää itselleen, miksi lähtee opiskelemaan, ennen kuin ryntää aloittamaan opintoja kaiken kiireen keskellä. ”Se auttaa jaksamaan silloin, kun päivät venyvät yön puolelle.”

Uusi koulutus Suomeen 

Kaikesta vaativuudestaan huolimatta Juustila suosittelee lisäopintoja kaikille, koska muutos voi syntyä vain kun uskaltautuu pois omalta mukavuusalueeltaan.

”On hienoa saada olla muutoksessa mukana, nähdä mihin ala on menossa ja miten se hyödyttää ihmisiä. Näönhuollon ja silmäterveyden palvelut parantuvat ja tulevat kustannustehokkaammiksi, joka on kaikkien etu.”

Juustilaa itseään on kannustanut opinnoissa myös se, että hän on itse tuomassa Suomeen ensimmäistä kliinisen optometrian master-tason koulutusohjelmaa. Kansainvälinen koulutus alkaa syksyllä 2020 Oulun ammattikorkeakoulussa. ”Koen antoisaksi, että saan olla täällä muutoksen etujoukoissa.”

Ensin kuitenkin pitää itse saada paperit ulos Astonista. Lopputyön Juustila tekee silmän kerroskuvauksesta, jolla nähdään sairauden aiheuttamia muutoksia MS-potilailla.

Joko sitten opiskelu riittäisi?

”Aina sanon, että nämä olivat nyt viimeiset opinnot, mutta aina olen löytänyt itseni opiskelemasta lisää. Saa nähdä, osaanko olla opiskelematta, koska nautin siitä niin paljon. Seuraava askel olisi tohtoritason tutkinto, PhD”, hän hymyilee.