Klinikkaeläinhoitajan jokainen työpäivä on erilainen
Töissä

Klinikkaeläinhoitajan jokainen työpäivä on erilainen

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Jesse Karjalainen

“Klinikkaeläinhoitajan jokainen työpäivä on erilainen. Se on ammattini rikkaus. Työpäivät ovat yleensä kahdeksan tunnin pituisia ja koko työpäivä kuluu eläinlääkäriparin kanssa. Avustamme eläinlääkäriä kaikessa, mitä hän tekee.

Ensimmäinen ammattini oli parturi-kampaaja. Minulle tuli kuitenkin “työväsymys”. Äitini on klinikkaeläinhoitaja ja hän suostutteli minut kokeilemaan omaa ammattiaan. Olen pienestä asti ollut eläimistä kiinnostunut, joten päätin kokeilla.

Ensimmäisenä työpäivänä olin hätäsektiossa auttamassa eläinlääkärinä ainoana hoitajana. Se oli aikamoista hullunmyllyä. Työhön kuuluvat laboratoriohommatkin tuntuivat siltä, etteivät ne ole minua varten. Ajattelin, että palaan jossain vaiheessa parturi-kampaajaksi. Jonkin ajan päästä tajusin, että eihän klinikkaeläinhoitajan työ olekaan hullumpaa. 

Nykyään ammattini on kai jonkinlainen elämäntapa. Minulla on myös kotona joka nurkassa eläimiä: kaksi koiraa, kissa, kaksi hevosta, poni ja kaksi marsua. Välillä tuntuu, että elämääni ei muuta mahdukaan kuin eläimet.

Olen kuulunut aina ammattiliittoon. Parturi-kampaajana kuuluin PAMiin ja nyt klinikkaeläinhoitajana olen kuulunut ERTOon jo seitsemän vuotta. Liittoon kuulumisen perinne tulee varmaan kotoa. Molemmat vanhempani ovat aina kuuluneet liittoon, joten se on ollut myös minulle itsestäänselvyys. 

Työn paras puoli on se, että saa olla eläinten kanssa ja auttaa. Saan myös valistaa ihmisiä eläinten hyvinvoinnista ja ajaa eläinten etua. Se motivoi minua joka päivä.

Vaikka nykyään työni tuntuukin juuri oikealta minulle, on siinä myös raskaita puolia. Eniten minua kuormittaa asiakaspalvelu. Olemme paljon tekemisissä surun, turhautumisen ja muiden negatiivisten asioiden kanssa. Vaikka yritämme auttaa ja hoitaa, emme voi pelastaa kaikkia eläimiä. Asiakkaiden suru purkautuu meihin hoitajiin helposti. Sen kanssa olen joutunut kehittämään itseäni myös eniten. Nykyään yritän olla ottamatta asioita liian henkilökohtaisesti. Uskon, että työni on kasvattanut minua ihmisenä.”

Minka Koponen, 27, klinikkaeläinhoitaja

Poimintoja CV:stä

2019 Työskentelee edelleen klinikkaeläinhoitajana Keski-Savon Eläinklinikalla

2013 Opiskeli oppisopimuksella klinikkaeläinhoitajaksi

2012 Työvoimatoimiston kautta työkokeilu Keski-Savon Eläinklinikalla