Esiintymisjännitys kuriin!
Töissä

Esiintymisjännitys kuriin!

Jännittääkö esiintyminen? Näiden viiden vinkin avulla rauhoitut ja lisäät itseluottamustasi.

30 min ennen esiintymistä

Tule ajoissa paikalle. Varaa matkaan tarpeeksi aikaa ja tarkista, että kaikki esityksessä tarvitsemasi paperit ja tavarat ovat käsillä. Muista, että olet hyvin valmistautunut, syönyt ja nukkunut, eikä tämä uusi kauluspaitakaan ole hassumman näköinen.

20 min ennen esiintymistä

Viimeistele ulkoasusi. Ehdit käydä vielä naisten- tai miestenhuoneessa, kammata hiukset tai tarkistaa meikin. Hymyile itsellesi. Pieni hyminä ja hyristely rentouttaa äänihuulia. Ota esitykseen lasi hanavettä, joka on hapokasta kivennäisvettä parempi vaihtoehto.

15 min ennen esiintymistä

Kuvittele esiintymisesi. Käy mielessäsi läpi kävelymatka yleisön eteen ja näe itsesi puhumassa. Havainnoi myös tilassa olevia yksityiskohtia, joihin voit kääntää katseesi esityksen aikana. Liitä niihin mielessäsi muistilappuja: Kun katson tuonne, muistan tämän asian.

8 min ennen esiintymistä

Tutustu kuulijoihisi. Ota kontakti paikalla oleviin ihmisiin jo ennen esitystä etenkin, jos olet ainoa puhuja. Jos mahdollista, tervehdi sisään tulevia ainakin nyökkäämällä tai hymyilemällä. Vaihda vaikkapa muutama sana kovasta tuulesta ulkona jonkun lähellä olevan kanssa. Juttelulla helpotat myös omaa oloasi. Anna varsinkin puheesi alussa katseesi kiertää kuulijoissa, jotta kaikki tuntevat tulleensa nähdyiksi. Jos joukko on pieni ja tarkoitus on keskustella, pyydä heitäkin esittäytymään.

2 min ennen esiintymistä

Tsemppaa itseäsi. Rauhoitu ja ajattele positiivisesti: Tämä on kiinnostava aihe, josta ihmiset kuulevat mielellään!
Muista, että useimmat jännittävät ennen esiintymistä. Jopa Vesa-Matti Loiri on kertonut aina oksentavansa takahuoneessa ennen tärkeän teatteri-esityksen ensi-iltaa.

Juttu on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä muutamia vuosia sitten.