Siirry suoraan sisältöön

Luovi viisaasti pätkätöissä

Myös lyhyissä työsuhteissa on syytä olla selvillä omista oikeuksistaan ja eduistaan. Muista ainakin nämä kolme vinkkiä.

Nuori nainen pohtii tietokoneen äärellä.

1. Tee työsopimus kirjallisena

 
Kirjallinen työsopimus on aina paikallaan, teetpä töitä sitten määräaikaisena, osa-aikaisena, vuokratyöläisenä, projektityöntekijänä, tarvittaessa töihin tulevana tai alihankintasuhteeseen perustuen.
 
Selvitä, noudatetaanko työssäsi jotain työehtosopimusta, Jos noudatetaan, varmista että saat vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työehtosopimuksissa sovitut palkka- ja muut edut ovat aina vähimmäisetuja, joita ei saa alittaa. On hyvä muistaa, että sopimukset todella sitovat työnantajaa.
 
Työsopimuslain mukaan vuokratyöntekijälle on maksettava palkkaa ensisijaisesti vuokratyönantajaa sitovan työehtosopimuksen mukaan. Jos vuokratyönantajaa ei sido minkään alan työehtosopimus, työntekijälle on maksettava työntekopaikkaa sitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
 
Muista myös, että voit aina neuvotella ja sopia vähimmäisetuja paremmista ehdoista. Kun neuvottelet työsopimuksesta, esitä mukaan keskusteluun sellaiset erityiset taidot, jotka liittyvät työhön ja osaamiseesi.
 
Pyydä työsopimusta laadittaessa, että siihen merkitään selkeästi työtehtäväsi ja vastuualueesi. Näin tulkinnasta ei synny myöhemmin epäselvyyksiä eikä sinulta vaadita yllättäen jotain, jonka ei tulisi kuulua rooliisi.
 
Työsopimukseen on kirjattava myös määräaikaisuuden syy ja kesto. Jos peräkkäin tehdään useita määräaikaisia sopimuksia ilman keskeytyksiä tai lyhytaikaisin keskeytyksin, työsuhde-edut kuten vuosiloma ja sairausajan palkka karttuvat pääsääntöisesti samalla tavalla kuin vakituisilla työntekijöillä.
 
Määräaikainen työsuhde sitoo sen voimassaoloajan, ellei siihen ole erikseen merkitty irtisanomisaikaa. Työsopimusta solmiessa kannattaakin siis sopia myös irtisanomisajasta. Jos sopimuksessa ei ole irtisanomisehtoa, uutta työpaikkaa ei kannata ottaa vastaan ennen kuin on varmistanut pääsevänsä aloittamaan uudessa paikassa ilman, että edellisestä lähtemiseen liittyviä ylimääräisiä kustannuksia.
 

2. Ole tietoinen oikeuksistasi

 
Määräaikaisella työntekijällä on oikeus käyttää työterveyspalveluja, jotka työnantaja on työntekijöilleen työterveyshuoltolain mukaisesti hankkinut.
 
Jos taas toimit vuokratyöntekijänä, työterveyspalveluista huolehtii sinut palkannut henkilöstöpalveluyritys. Yrittäjä sen sijaan on itse vastuussa työterveyspalvelujensa kustantamisesta.
 
Jokaiselta työpaikalta löytyy työterveyspalveluista tehty kirjallinen sopimus. Siitä voi tarkistaa, korvaako työnantaja esimerkiksi vuosittain myös tietyn määrän erikoislääkärikäyntejä. Työntekijät voivat lisäksi tehdä ehdotuksia työterveyshuollon kehittämiseksi. Jos uupumus alkaa painaa, on hyvä tietää, että työntekijällä on oikeus pyytää omaa työkuormitustaan koskeva selvitys.
 
Osa-aikaisena on hyvä tietää, että työnantaja ei saa soveltaa osa-aikaisen työntekijän työsuhteeseen huonompia työehtoja kuin kokopäiväisen. Erilaiset työsuhteeseen liittyvät edut kuten esimerkiksi lounasetu tai terveysraha voidaan kuitenkin määritellä työaikaa vastaaviksi.
 
Vuokratyötä tekevä on työsuhteessa henkilöstöpalveluyritykseen, jonka kanssa työsuhteen ehdot kannattaa käydä perusteellisesti läpi.
 
Pätkätyöstä saa lomaa siinä missä muustakin. Tarkista hyvissä ajoin ennen uudessa työssä aloittamista, että ansaitset lomaa vähintään vuosilomalain mukaisesti ja lomarahaa työehtosopimuksen määrittelemällä tavalla.
 
Pidä mielessä myös, että määräaikaisenakin työntekijänä saat halutessasi tutustua työnantajan henkilöstöpolitiikkaa koskeviin asiakirjoihin. Työpaikan henkilöstöpolitiikasta kertovat esimerkiksi perehdyttämissuunnitelma, koulutustavoitteet, vakuutukset, tasa-arvosuunnitelma ja työsuojeluohjelma.
 
Yrittäjämäisestä asenteesta on pätkätöissä hyötyä. Ota asioista selvää, tiedosta sinulle työntekijänä vähintään kuuluvat edut ja neuvottele lisäeduista tehtäväkohtaisesti. Vaikka työnantaja ei oma-aloitteisesti tarjoaisi sinulle määrättyjä etuja, ne kannattaa ottaa esiin, kun neuvottelet työsopimuksesta.
 

3. Seuraa tulojasi

 
Määräaikaisen työntekijän kannattaa olla verokarhun kanssa vähintään yhtä valppaana kuin vakinaisten. Perusperiaate on kuitenkin sama: pätkätyöläisen työtuloja verotetaan lähtökohtaisesti samoin kuin vakituisessa työsuhteessa olevan. Myös verovähennykset toimivat samaan tapaan.
 
Jos kalenterivuoteesi kuitenkin sisältyy keskenään hyvin erilaisia työsuhteita ja palkkoja, pidä silmällä tulojen määrää ja hanki tarvittaessa uusi verokortti.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin