Siirry suoraan sisältöön

Kehitä työtapojasi kolmen vaiheen kautta

Liftedin Taneli Rantala kertoo, mitkä ovat tehokkaan työnteon kolme vaihetta, joiden pitäisi näkyä jokaisessa työpäivässä.

Mies asettelee värikkäitä palikoita päällekkäin.
Kehittämällä työtapojasi kolmen vaiheen avulla saavutat parempia tuloksia ja viihdyt paremmin töissäsi. Vaiheet ovat seuraavat:
 

1. Suunnittelu ja priorisointi

 
Ensimmäiseksi määrität työtehtävät, jotka ovat kaikista merkityksellisimmät ja jotka tuottavat suurimman positiivisen tuloksen. Priorisoi ne rohkeasti kalenteriisi ja poista turha.
 
Välillä joudut uudelleen priorisoimaan työtäsi kesken päivän. Se on ok, kunhan varmistat, että tiedät millä perusteella vaihdat prioriteettiasi lennosta. Älä sekoita kiireellisiä ja merkityksellisiä asioita toisiinsa. Merkityksellisyys jyrää kiireellisen.
 

2. Keskittyminen

 
Kun olet määrittänyt tärkeimmät työtehtäväsi, keskity niihin yksi kerrallaan. Anna niille riittävästi aikaa, äläkä edes yritä tehdä muuta samanaikaisesti. Tutkimuksien mukaan multitaskaaminen on tehotonta ja kuormittavaa. Pyri välttämään niin fyysisiä kuin teknologisia keskeytyksiä, tosin niiden totaalinen poistaminen ei ole välttämättä mahdollista tai edes suotavaa työnkuvasi kannalta.
 
Tutkimuksien mukaan ihmiset käyttävät nykypäivänä 47% valveillaoloajastaan ajatellen jotain muuta kuin mitä he tekevät. Tämä on erittäin huolestuttavaa, ja kuvaa mainiosti henkisen hyvinvointimme moderneja haasteita. Tule tähän hetkeen, mahdollista tuottavuuden sekä merkityksellisyyden tunteen syntyminen ja ajattele sitä asiaa, mitä teet.
 

3. Reflektointi

 
Kun lopettelet päivääsi tai työtehtävääsi, käytä pieni hetki reflektointiin. Mitä sait valmiiksi ja mitä jäi vielä kesken? Pääsitkö päiväsi tavoitteeseen, miksi? Mitä opit?
 
Huomioi, että reflektointi ei ole yhtä kuin itsensä sättiminen tai piiskaaminen. Jos sinusta tuntuu epäonnistuneelta tai riittämättömältä, mieti mistä se johtuu. Tiesitkö edes mihin onnistumisen tasoon olisit tyytyväinen? Vai sätitkö itseäsi päivästä toiseen riippumatta siitä mitä saat aikaiseksi? Seuraavana päivänä saat jo uuden mahdollisuuden asettaa realistisia tavoitteita!
 
Reflektoinnin hetket auttavat meitä myös poistamaan itsellemme tai työyhteisöllemme haitallisia toiminta- tai ajattelumalleja. Tämä on hyvä hetki astua toisten saappaisiin ja lisätä ymmärrystä kehittäen myös kommunikointitaitojasi. Monesti on hyödyllistä tukea reflektointiasi keskustelemalla niiden kanssa, jotka voivat avartaa näkökulmaasi. Tämä vaihe on erittäin tärkeä, sillä juuri tässä vaiheessa varmistat, että seuraava sykli on edeltäjäänsä parempi!

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin