Kertakäyttötavarana pidetty muovi saa kierrätyksen avulla monta uutta elämää. Jotta kierrätystavoitteet saavutetaan, myös työpaikkojen on lajiteltava jätteensä aiempaa tehokkaammin. Onneksi homma on helppoa!
Tyynen valtameren karmiva muoviroskien pyörre on tuhansien kilometrien päässä, eivätkä Suomen joet pursua muovipusseja. Silti muovia pitäisi eritellä ja kerätä nykyistäkin enemmän. Miksi, eikö siisteys jo itsessään riitä?
”Muovi on pitkään mennyt meillä sekajätteeseen ja poltettavaksi energiaksi. Vaikka muovi ei ole siis päätynyt Suomessa luontoon, sen elinkaari on loppunut siihen”, L&T Ympäristöpalveluiden liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola sanoo.
Se on turhaa, sillä muovin voi käyttää uudelleen. EU:ssa ja Suomessa tavoitteena on tehostaa uusiomuovin käyttöä, sillä se vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttötarvetta ja keventää samalla hiilijalanjälkeä. Mitä tehokkaampaa keräys on, sitä paremmin uusioraaka-ainetta on tarjolla ja muoviteollisuus pystyy lisäämään sen käyttöä.
Kerätty muovi lajitellaan, puhdistetaan ja jauhetaan granulaatiksi eli rakeeksi, josta muoviteollisuus valmistaa uutta muovia. Elintarvikepakkauksien suoraan kontaktipintaan kierrätysmuovi ei sovellu, mutta muuten laadukas uusioraaka-aine soveltuu korvaamaan neitseellisen muovin käyttöä.
Lajittelu säästää selvää rahaa
Peltola on huomannut yrityksissä kaksi asiaa: kaikki eivät vielä muovia erittele, mutta samalla yhä useampi työntekijä haluaa niin tehdä. Tilanne on siis kehityksen kannalta mitä otollisin.
”Usein syynä on tilan puute tai se, että omat muovimäärät koetaan niin pieniksi, ettei erittely kannata.”
Kyse on harhasta. Usein työpaikalla muovijätettä syntyy siinä missä kotonakin. Jo pelkästään eväs- ja toimistotarvikepakkauksista kasvaa vuodessa iso pino. Sen erittelyllä säästää puhdasta rahaa.
”Energiajätteestä veloitetaan sekä nouto- että jätteenkäsittelymaksu. Sen sijaan muovipakkaukset ovat tuottajavastuunalaista jätettä, eli ne ovat jätemaksusta vapaita”, Peltola huomauttaa.
Muovikierrätyksessä asumisen tottumukset valuvat työpaikoille.
”Ihmiset ovat oppineet lajittelemaan muovia kotona, joten he kysyvät, miksi samaa ei tehtäisi myös omalla työpaikalla. Nuori ympäristötietoinen sukupolvi on tulossa työmarkkinoille, joten ilmiö saa vain lisää vauhtia.”
Tavoitteet vaativat kaikkien panoksen
Muovinkeräyksessä yrityksillä on vielä hetki aikaa olla edelläkävijä. Osana EU:n jätedirektiiviä myös Suomi on uudistamassa jätelakiaan. Jätedirektiivin mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 50 prosenttia vuonna 2020, 55 prosenttia vuonna 2025.
”Nyt luku on noin 41 prosenttia. Jotta tavoitteet saavutetaan, siihen vaaditaan toimia niin yritys- kuin kuntatasollakin.”
Oleellista on se, että jätelaki tarjoaa paitsi porkkanaa myös keppiä. Porkkana voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tehokkaalla erittelyllä voi säästää jätemaksuissa. Keppi taas sitä, että uusi laki luultavasti velvoittaa myös yrityksiä yhä tehokkaampaan jätehuoltoon.
”Vielä on siis aikaa laittaa kierrätyksensä kuntoon ja valmistautua kiristyviin vaatimuksiin.”
Omasta toimistosta on helppo aloittaa
Pakko tai ei, muovin lajittelun järjestäminen ei ole kovin vaikeaa. Yksinkertaisimmillaan pienessä toimistossa voi hankkia toisen astian muovipakkauksille sekajätteen viereen. Suuremmissa yrityksissä tilannetta kannattaa ratkoa jätehuollon ammattilaisen kanssa yhdessä.
L&T on julkaissut Muovimuuvi-haasteen, jonka avulla myös yritykset on tarkoitus saada kierrättämään entistä tehokkaammin muovijätteensä.
”Soitto asiakaspalveluun on hyvä keino päästä alkuun. Ensin katsotaan tarpeet ja sen jälkeen sopivat ratkaisut. Jos yritys on isommassa tilassa vuokralla, on asiaa parasta edistää ottamalla yhteyttä vuokranantajaan.”
Mitä paremmin lajittelu kierrätysketjun alkupäässä toimii, sitä tehokkaampi on koko uusiomuovin tuotantoketju. Silti moni miettii edelleen, minkälaista muovia keräykseen uskaltaa laittaa.
”Käytännössä harvinaisia pvc-pakkauksia lukuun ottamatta kaikki pakkaukset, joita kaupasta kotiin kantaa kelpaavat keräykseen. Sen sijaan muovituotteet esimerkiksi lelut tai leikkuulaudat eivät kuulu pakkauskeräykseen, vaan ne tulee vielä toistaiseksi laittaa sekajätteeseen.”