Parasta työvalmentajan työssä on, kun näkee valmentautujien innon ja hymyn
Töissä

Parasta työvalmentajan työssä on, kun näkee valmentautujien innon ja hymyn

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Jesse Karjalainen

Työvalmentajana ohjaan erilaisen tuen tarpeessa olevien, esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien, kehitysvammaisten ja pitkäaikaistyöttömien, käsityöpajaa. Moni päätyy työvalmentajaksi omaa polkuaan. Minäkin olen alun perin artesaani ja muotoilija.

"Tyypillinen työpäiväni on kiireinen. Alkupäivästä yritän pysyä valmentautujien tahdissa ja auttaa kaikkia. He saattavat esimerkiksi verhoilla tuoleja, tehdä kahvipusseista koreja tai käyttää kangaspuita. Loppupäivästä minulla on aikaa suunnitella tulevaa, palaveroida ja tehdä paperitöitä.

Työssäni pitää ainakin osata hyvin erilaiset tekstiilitekniikat, jotta osaa auttaa. Pitää myös olla pitkäjänteinen, koska työni on pääasiassa samojen asioiden toistamista.

Parasta työssäni on, kun näen valmentautujien innon ja hymyn. Joskus kuulen aamusta alkaen marinaa siitä, kuinka “en osaa”. Kun se muuttuu loppupäivästä iloksi siitä, että on onnistunut, minäkin ilahdun. Minulla on myös vapaus kehittää työtäni.

Haastavinta työssä on tunne siitä, että en osaa auttaa tarpeeksi hyvin erilaisia tuen tarpeessa olevia. Ajattelen jatkuvasti, että tarvitsisin lisää tietoa ja taitoa. Sen vuoksi opiskelin työni tueksi erityispedagogin perusopinnot. Myös jatkuvat keskeytykset ja “multitaskaaminen” rasittavat. Siksi on tärkeää, että osaa ottaa rauhallisesti, eikä pingota.

Työvalmentajan työ ei ole henkisesti kevyttä. Joudun kohtaamaan paljon ihmisiä, joissa itse näen potentiaalia, mutta jotka ovat jo heittäneet hanskat tiskiin. Minun on mietittävä, kuinka pitkälle heitä voin auttaa. Onneksi pystyn irrottautumaan työstäni hyvin iltaisin. ERTOn jäsenenä olen käyttänyt myös jäsenille ilmaista Lifted-verkkovalmennusta ja saanut sitä kautta paljon hyviä vinkkejä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.”

Marianne Heikkonen, 31, työvalmentaja

Poimintoja CV:stä

2019 Muotoilijan YAMK-tutkinto. ERTOn Pohjois-Savon aluejärjestön hallituksen jäseneksi.

2018 Erityispedagogin perusopinnot.

2017 Työvalmentajan työ Suonenjoen Riveripajojen käsityöpajalla, jossa työskentelee edelleen. Kasvatustieteen perusopinnot.

2016 Taito Ylä-Savon vastaavana neuvojana Pielavedellä.

2014 Perusti oman VillaMaaDesign-yrityksen.

2013 Valmistui muotoilijaksi. Valmistunut aiemmin myös artesaaniksi.

2007 Kirjoitti ylioppilaaksi, teki töitä henkilökohtaisena avustajana.