Muutakin kuin työtä
Töissä

Muutakin kuin työtä

Kirjoittaja: Emmi Laukkanen

Teknologiayritys Lyytissä tiedetään, miten ura ja perhe yhteensovitetaan mahdollisimman kivuttomasti.

Lyytin toimistolla tuoksuu tuore pulla. Työkaveri on leiponut aamulla, markkinointipäällikkö Kaisa Oksanen ja Head of People Emmi Rankonen kertovat. 

Se on tällä työpaikalla ihan tavallista.

”Jossain vaiheessa meille haluttiin töihin, koska näytti, että täällä on niin hyvä fiilis. Ei tätä kuitenkaan vain fiilispohjalta tehdä. Meillä on töissä osaavia oman alansa ammattilaisia”, Kaisa Oksanen sanoo.

Lyyti on suomalainen teknologiayritys, jolla on toimistot Turussa, Helsingissä, Tukholmassa, Pariisissa ja Amsterdamissa. Lyyti on erikoistunut osallistujatiedon hallintaan eli se tarjoaa firmoille työkalun, jolla voi organisoida ja hallita tapahtumien järjestämistä. Suomessa sillä on 48 työntekijää. 

Yrityksessä halutaan tukea työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Taustalla on Lyytin perustajien ajatus: Elämässä on muutakin kuin työ eikä sillä kannata uuvuttaa itseään. Keskimäärin kahdeksan tunnin työpäivän on riitettävä.

Vastuullisuus on lyytiläisille muutenkin tärkeä arvo. He tarjoavat asiakkailleen keinoja järjestää tapahtumia ympäristöasiat huomioiden. Se tarkoittaa esimerkiksi ruokahävikin ja turhan markkinointikrääsän välttämistä sekä sitä, että tapahtumapaikoille pääsee julkisilla.

”Yksi asiakkaistamme esimerkiksi kertoi tapahtuman ilmoittautumisen yhteydessä, että tarjolla on kasvisruokaa, ja antoi osallistujille mahdollisuuden ilmoittaa, jos eivät sitä halua. Aika pieni prosentti ei halunnut”, Oksanen sanoo.

Toimistomummi osallistuu pikkujouluihin

Lyytissä uskotaan siihen, että jokaisella työntekijällä on vastuuta ja vapautta. Turha byrokratia on minimoitu, ja päätöksiä saa tehdä varmistamatta kaikkea esimieheltä. Tiettyinä aikoina toimistolla on hyvä olla, mutta muuten etätyötä saa tehdä silloin, kun haluaa. 

Kesken päivän voi käydä kuntosalilla tai viedä lapsen lääkäriin, kunhan työt tulevat hoidetuiksi. Lapset ovat tervetulleita mukaan työpaikalle ja heille järjestetään muun muassa omia pikkujouluja.

”Jos lapsi on kipeä, en stressaa siitä. Lapseni ovat jo sen ikäisiä, että voin tehdä niinä päivinä töitä etänä. Jos etätöitä ei sallittaisi, joutuisin olemaan kokonaan pois töistä, Emmi Rankonen sanoo.

Perhemyönteisyys ei rajoitu vain lapsiin. Jos omat vanhemmat asuvat toisella puolella Suomea, vierailun kestoa voi venyttää tekemällä töitä etänä. 

Lyytillä on myös oma toimistomummi. Hän on toimitusjohtaja Petri Hollménin äiti, joka toivottaa uudet työntekijät tervetulleiksi, osallistuu pikkujouluihin ja käy säännöllisesti leipomassa Lyytin Turun toimistolla.

Nuoret arvostavat joustavuutta

Rankonen ja Oksanen uskovat, että perhemyönteisyys on kova kilpailuvaltti tulevaisuuden työelämässä. Uudet sukupolvet kaipaavat työltä joustavuutta ja mielekkyyttä.

”Tulevien sukupolvien elämässä työ ei välttämättä ole enää samanlaisessa roolissa. Siksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioiminen ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on tärkeää”, Oksanen sanoo.

Hän arvostaa työssä erityisesti yhdessä tekemistä, hyvää ilmapiiriä, vapautta ja mahdollisuutta kehittyä. Rankonen pitää tärkeänä sitä, että työ vastaa omaa arvomaailmaa, joustaa ja on mielekästä. 

”Minulla on kaksi lasta ja mieheni reissaa kahdesti viikossa Turusta Espooseen. Helpottaa arkea, että voin tehdä joskus töitä etänä tai tulla tarvittaessa vähän myöhemmin työpaikalle eikä siitä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa”, Rankonen sanoo.

Joustavuus toimii myös toiseen suuntaan. Kun työnantaja joustaa, työntekijäkin on valmis venymään. Se voi kostautua, jos omasta jaksamisesta ei pidä huolta. Lyytissä pyritään luomaan ilmapiiriä, jossa työkavereista välitetään ja ylitöihin puututaan. 

”Emme anna aplodeja ylityötunneista. Ennemmin sanomme, että lähde nyt jo kotiin”, Oksanen sanoo.