Monimuoto-opiskelu mahdollisti uuden uran
Töissä

Monimuoto-opiskelu mahdollisti uuden uran

Oikeustradenomiksi opiskeleva Tiia-Leena Forma kertoo, että monimuoto-opiskelussa kaikki opetus tapahtuu verkossa. Etäopiskelu mahdollisti hänelle töiden ja opintojen yhdistämisen. Nyt Tiia-Leena on löytänyt uuden työn, jossa viihtyy.

Aiemmin myyntipäällikkönä työskennellyt ja tällä hetkellä käräjäsihteerin töitä tekevä Tiia-Leena kertoo, että monimuoto-opiskelu avasi hänelle mahtavan mahdollisuuden.

”En olisi voinut opiskella päätoimisesti ja elää pelkällä opintotuella, joten hain Satakunnan ammattikorkeakouluun monimuoto-opiskelijaksi. Siten pystyin jatkamaan myyntipäällikön työtäni samalla kun opiskelin. Viime kesänä jäin opintovapaalle suorittaakseni oikeustradenomikoulutukseen kuuluvan harjoittelun, jonka tein käräjäoikeudessa. Harjoittelu poiki nykyisen työpaikkani käräjäsihteerinä”, Tiia-Leena kertoo taustastaan.

”Oikeustradenomin tutkinnolla voi tehdä hyvinkin monipuolisesti töitä myös asiantuntija- tai esimiestehtävissä, joissa vaaditaan oikeudellista tietoa. Työpaikka voi olla esimerkiksi Kelassa, maistraatissa tai pankissa.”

Tiia-Leena tuntee kuitenkin jo löytäneensä työn, jossa viihtyy.

”Käräjäsihteerin työ on juuri sitä mitä haluan tehdä. Kun hain harjoittelupaikkaa, ykköstavoitteeni oli päästä käräjäoikeuteen. Kun olin ollut siellä töissä jonkin aikaa, aloin ajatella, että olisi hienoa päästä tuomarin pariksi toimimaan oikeuden istunnoissa käräjäsihteerinä. Nyt olen aika lähellä tavoitettani.”

Kaikki opiskelu tapahtuu verkossa

Tiia-Leena sanoo, että monimuoto-opinnoissa kaikki opiskelu tapahtuu virtuaalisen oppimisympäristön Moodlen kautta. Sieltä löytyvät kurssipohjat, joihin tulee myös tallenteet kaikista luennoista.

”Moodle on todella selkeä ja toimiva pohja opinnoille. Jos se ei ole ennestään tuttu, niin tottumiseen saattaa tietenkin mennä hetki.”

Tiia-Leena kertoo, että monimuoto-opiskelussa ei ole ollenkaan lähiopetuspäiviä siinä mielessä, että opiskelijan pitäisi olla kampuksella.

”Kursseilla puhutaan lähiopetuspäivistä, mutta kaikki luennot on seurattavissa verkosta HILL-oppimisalustalla. Moodlessa on yleensä ilmoitettu, missä luokkahuoneessa luennot pidetään siltä varalta, että opiskelijat haluavat osallistua paikan päällä. Kaikista luennoista tulee kuitenkin tallenteet Moodleen, josta ne voi katsoa sopivana ajankohtana.”

Tiia-Leena ei ole tähän mennessä osallistunut yhdellekään luennolle, jolla olisi ollut opiskelijoita luokkatilassa opettajan kanssa. Vuorovaikutus tapahtuu mikin ja videokuvan avulla verkossa.

”Opinnot vaativat itseltä enemmän, kun niitä suorittaa omatoimisesti verkossa. Verrattuna siihen, että istuisi koulunpenkillä, itseopiskelua ja asioiden selvittelyä on paljon, ennen kuin opiskelija pääsee kunnolla tekemään kurssitehtäviä.”

Aina monimuoto-opintoja ei kuitenkaan tarvitse aloittaa alusta.

”Olin aikaisemmin suorittanut AMK:ssa restonomitutkinnon, johon kuuluvia kieli- ja muita yhteisiä opintoja sain sisällytettyä tähän oikeustradenomitutkintoon. Suoritin siis vain ammatilliset opinnot. Aloitin syksyllä 2018, nyt teen opinnäytetyötä ja aion valmistua kesään mennessä.

Opinnäytetyön tekeminen on haastavaa, mutta mieluisaa

”Lopputyöni aihe on lasten huolto- ja tapaamisoikeutta koskevan 1.12.2019 voimaan tulleen lakiuudistuksen vaikutus käräjäoikeuteen saapuvien hakemusten sisältöön ja käsittelyyn”, Tiia-Leena kertoo.

”On haastavaa mutta mieluisaa tehdä opinnäytetyötä. Sain Satakunnan käräjäoikeuden lopputyöni toimeksiantajaksi. Kyllähän tämä lopputyö paljon energiaa ja aikaa vie, mutta olen asettanut itselleni korkean tavoitteen, mikä tietysti vaikuttaa siihen, miten paljon teen työtä opinnäytetyön eteen.”