Palkka ja työvuorot mietityttävät kesätyöntekijöitä tänäkin vuonna
Töissä

Palkka ja työvuorot mietityttävät kesätyöntekijöitä tänäkin vuonna

Kesätyöntekijöitä pohdituttavat Kesäduunari-infossa tänäkin vuonna työsopimuksiin, palkkaan sekä työvuoroihin ja -aikoihin liittyvät asiat. Korona on saanut aikaan muutamien kesätöiden peruuntumisen, mutta ei ole muuten vaikuttanut infossa käytyihin keskusteluihin.

Valtiotieteiden maisteri, oikeustiedettä opiskeleva Anni Ritari vastaa nuorten kysymyksiin kesätöistä SAK:n, Akavan ja STTK:n Kesäduunari-infossa.

”Nuoria ovat kiinnostaneet etenkin palkkaan liittyvät kysymykset. Heitä on askarruttanut esimerkiksi se, millaista palkkaa tietyn tyyppisestä työstä yleensä saa, eli onko oma palkkaus kohdillaan. Myös työvuorojen muuttamiseen ja perumiseen sekä koeaikaan liittyviä kysymyksiä on tullut”, Anni Ritari kertoo toukokuun alussa auenneeseen infoon tulleista yhteydenotoista.

Yhteydenottoja on tullut useilta aloilta, esimerkiksi palvelualalta erilaisista myyntitöistä, ravintola-alalta, teknologia-alalta sekä sosiaali- ja terveysalalta.

Nuoret vasta tutustuvat työelämän pelisääntöihin

Anni Ritari haluaa muistuttaa kaikkia kesätyöntekijöitä siitä, että työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Myös laki sanoo, että yli kuukauden kestävässä työsuhteessa työntekijällä on oikeus saada työnteon keskeiset ehdot kirjallisena. Jos työnantajalla ja työntekijällä on myöhemmin erilaiset näkemykset ehdoista, on asiat helpompi tarkistaa kirjallisesta sopimuksesta.

”Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että määräaikaista työsopimusta ei kumpikaan osapuoli yleensä voi irtisanoa, ellei ole erikseen sovittu irtisanomisehtoa.”

Nuoret eivät yleensä tiedä, mikä on työehtosopimus. Vielä harvempi tietää, mitä työehtosopimusta omassa työsuhteessa noudatetaan.

Anni Ritari onkin usein kertonut kesätyöntekijöille ammattiliitoista. Osa nuorista kuuluu ammattiliittoon, osa ei.

”Monelle on yllätys, että opiskelujenkin aikana voi liittyä liittoon opiskelijajäseneksi. Lisäksi keskusteluissa on noussut esiin ammattiliittojen tärkeys silloin kun työnantaja ei ole noudattanut työehtoja. Tällöin olen puhunut nuorille luottamusmiehen roolista ja muusta ammattiliiton tuesta.”

Samat teemat toistuvat vuodesta toiseen

Kesäduunari-info on tänä vuonna auki kuudettatoista kertaa, ja Anni Ritari on ensimmäistä kertaa mukana.

”Vuosien varrella kesätyöntekijöitä ovat kiinnostaneet hyvin samantyyppiset teemat, kuten työsopimuksiin, palkkaan, työvuoroihin ja -aikaan liittyvät asiat. Uutta tänä vuonna on ollut se, että kesätyöntekijät voivat ottaa yhteyttä infoon myös WhatsAppilla. Se onkin ollut suosittu yhteydenottokanava.”

Koronatilanne ei ole juurikaan vaikuttanut infossa käytyihin keskusteluihin. Anni Ritarin mukaan muutamia yhteydenottoja on tullut liittyen siihen, että jo sovittu kesätyö on koronan vuoksi peruttu. Tällöinkin yhteydenottajat ovat kuitenkin toiveikkaina odottaneet, että he löytäisivät vielä jonkin toisen kesätyön. Moni on ollut halukas etsimään uutta kesätyötä sellaiselta alalta, jolla ei ole aikaisemmin työskennellyt.

Oikeustiedettä opiskelevalle Annille kokemus kesätyöntekijöiden neuvomisesta on ollut antoisa.

”Koen, että tässä työssä voin auttaa ihmisiä monipuolisella tavalla ja hyvin käytännönläheisesti.”

Tarvitsetko neuvoja kesätöihin liittyen?

Maksuton Kesäduunari-info palvelee kaikkia kesätyöntekijöitä numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin kello 9–15. Voit esittää kysymyksiä myös WhatsAppilla numerossa 040 747 1571 sekä nettilomakkeen kautta.

Saatat löytää kysymykseesi vastauksen myös Kesäduunarin muistilistasta tai Usein kysytyistä kysymyksistä. Molemmat löydät Kesäduunari-infon sivustolta.

Kesäduunari-infon tarjoavat suomalaisia ammattiliittoja edustavat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK.