Oma heimo auttaa
Töissä

Oma heimo auttaa

Kirjoittaja: Annukka Malin Kuva: Annukka Malin

Jyväskyläläinen Annakaisa Hinkkanen hyppäsi palkansaajasta yrittäjäksi. ”Halusin olla äitiysfysioterapian asiantuntija ja sen unelman eteen oli otettava riskejä.”

Täysipäiväiseksi yrittäjäksi lähteminen jännitti. "Mietin, tuleeko siitä mitään. Samaan aikaan oli olo, että kaikki on mahdollista”, yrittäjä ja äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti Annakaisa Hinkkanen muistelee.

Hinkkasella on vastaanotto jyväskyläläisen fysioterapiakeskus Optimove Oy:n tiloissa. Työssään hän ohjaa ja kuntouttaa raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä sekä lantionpohjan terveydestä kiinnostuneita naisia.

Ennen täysipäiväiseksi yrittäjäksi lähtemistä Hinkkanen työskenteli naapurikunnan terveyskeskuksessa fysioterapeuttina ja teki sivutoimisena yrittäjänä töitä liikunnanohjaajana.

”Työ terveyskeskuksessa oli loistava vastavalmistuneelle. Sieltä sain monipuolista kokemusta.”

Työsuhteen aikana Hinkkanen kiinnostui naisten kokonaisvaltaisesta terveydestä. Hän päätyi suorittamaan työn ohella äitiys- ja lantionpohjan fysioterapian peruskoulutukset.

”Koulutusten myötä minulle kirkastui, että haluan tehdä töitä naisten hyvinvoinnin parissa. Terveyskeskuksessa ei ollut mahdollista erikoistua äitiyspuoleen, joten aloin miettiä, mitä seuraavaksi.”

Voimaa verkostosta

Vuoden 2018 alussa Hinkkanen ryhtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja sai fysioterapeutin paikan Optimovelta.

”Yrittäjyyden alussa minua helpotti ajatus, että mikään ei ole pysyvää. Aina on mahdollista palata palkkatyöhön. Halusin olla äitiysfysioterapian asiantuntija ja sen unelman eteen oli otettava riskejä.”

Yrittäjyyden haasteita on helpottanut ympärillä oleva yrittäjäyhteisö, jolta Hinkkanen on saanut apua ja kannustusta. Verkostot ovat Hinkkasen mielestä yrittäjyyden ehdottomasti parhaita puolia.

”Yrittäjyys on välillä stressaavaa, mutta niin on palkkatyökin. Haastavissa tilanteissa voi kuitenkin aina tukeutua ym-
pärillä oleviin yrittäjiin. Olemme heimon jäseniä, jotka tukevat ja nostavat toisiaan. Se on tosi hieno juttu.”

Koronatilanne sai luomaan uutta

Parhaillaan äitiyslomaa viettävän Hinkkasen piti palata osittain töiden pariin keväällä. Koronaepidemian vuoksi kaikki kevään sovitut työkeikat kuitenkin peruuntuivat. Ensin se harmitti, mutta Hinkkanen ei jäänyt tuleen makaamaan. Hän päätti siirtää kevään valmennuskurssit nettiin.

”Koronan takia on pitänyt reagoida nopeasti ja kehittää uutta. Verkkokurssit ovat olleet menestys ja niihin on osallistunut satoja ihmisiä.”

Oma hyvinvointi etusijalla

Yrittäjyyden alussa Hinkkanen teki usein 12-tuntisia työpäiviä. Nyt tuore äiti on oppinut hidastamaan.

”Yrittäjänä rajanveto työn ja vapaa-ajan välille on hankalaa. Vaikka oma työ olisi suurin intohimo, pitää siitä muistaa palautua. Nykyään laitan myös vapaapäivät kalenteriin ja pidän niistä kiinni.”

Vaikka yrittäjyys on välillä haastavaa, ei Hinkkanen vaihtaisi pois päivääkään. Hän rohkaisee kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita kokeilemaan.

”On hyvä olla realisti eikä lähteä suin päin suohon, mutta jos on hyvä idea ja intohimo, suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Liikeideaa voi testata ensin sivutoimisesti, jolloin riski on pienempi.”

Annakaisan vinkit uusille yrittäjille

1. KYSY NEUVOA.

”Muista, että kaikki yrittäjät ovat olleet joskus aloittelijoita. Kysy rohkeasti apua
oman alasi yrittäjiltä.”

2. VERKOSTOIDU.

”Rakenna tukiverkosto muista yrittäjistä. He auttavat ja puhuvat sinusta eteenpäin.”

3. PIDÄ HUOLTA hyvinvoinnistasi.

”Muista levätä ja pitää vapaapäiviä. Jos sairastut, kukaan ei hoida töitä puolestasi.”

4. PANOSTA markkinointiin.

”Palkkasin heti yritykseni alussa ulkopuolista apua markkinointiin. Nyt iso osa asiakkaistani tulee somen kautta.”