Ekologinen työtyyli vaatii harkintaa ja paneutumista – mutta ympäristö kiittää
Töissä

Ekologinen työtyyli vaatii harkintaa ja paneutumista – mutta ympäristö kiittää

Tietokirjailija Rinna Saramäki antaa vinkit siihen, miten luot itsellesi hyvän työtyylin ekologisuutta unohtamatta.

Vaatteiden ostaminen on nykyään hankalaa, jos haluaa ottaa huomioon ekologiset seikat. Vaatteiden tuotanto on lähes kokonaan siirtynyt alueille, joilla sekä ympäristönsuojeluvaatimukset että työntekijöiden ihmisoikeusvaatimukset ovat huomattavasti matalammat kuin vaatteiden myyntimaassa.

”Vaatealan ydinongelma on, etteivät yritykset tyydy edullisiin tuotantokustannuksiin halvan työvoiman maissa, vaan yrittävät saada kustannuksia yhä vain alemmas. Tämä aiheuttaa muun muassa ympäristöongelmia ja työntekijöiden riistämistä”, tietokirjailija Rinna Saramäki toteaa.

Samalla vaatteita myydään koko ajan halvemmalla ja halvemmalla, jotta kuluttajat ostaisivat jatkuvasti lisää.

Valitse pitkäaikainen tyyli

”Jos haluat olla ekologinen, osta mahdollisimman vähän”, Saramäki kiteyttää.

Saramäen mukaan on helppoa tuoda työpukeutumiseen omaa persoonaa, jos valitsee mieluisia ja asiallisia vaatteita.

”Toimistotyö asettaa asiallisuus- ja siisteysvaatimuksia, joten sinun kannattaa kehittää itsellesi oma univormu. Olet aina hyvin pukeutunut, kun käytät käyttötarkoitukseen sopivia ja helposti yhdisteltäviä luottovaatteita”, Saramäki neuvoo.

”Mutta jos pitää revityistä farkuista ja niiteistä ja on vaikkapa pankissa töissä, niin siinä tapauksessa on vain hyväksyttävä, että työ- ja vapaa-ajan vaatteet on pidettävä erillään”, Saramäki naurahtaa.

Saramäki muistuttaa, että oma tyyli on pitkäaikaista, eikä sitä tarvitse joka kauden vaihtuessa luoda uudelleen. Pitkäaikaisuus on myös ekologista.

Vaatekaappiin ei kannata ottaa yhtään vaatetta, johon ei ole täysin tyytyväinen.

Jos vaatekaapin sisältö ei tunnu omalta, on saattanut ostaa vaatteita vaikkapa kauniin värin vuoksi, mutta väristä innostuneena onkin ostanut vääränmallisen vaatteen. Silloin vaate ei tunnukaan oman persoonan mukaiselta.

Osta vain sitä mitä todella haluat

Saramäen mukaan yleisiä kriteerejä ekologiselle vaatteelle ei voi antaa, koska ekologisuuteen liittyy henkilökohtaisuus. Ekologisuuden kannalta ei ole merkitystä esimerkiksi sillä, ostatko luonnonmateriaaleja vai tekokuituja. Molempiin liittyy hyvät ja huonot puolet, kuten tuotannossa käytettyjen kemikaalien ja veden määrä.

Saramäki toteaa, että materiaalia tärkeämpää on vaatteen miellyttävyys.

”Jos haluat kashmirneuleen, kannattaa ostaa sellainen eikä polyesterineuletta. Se olisi vain korvike sille mitä oikeasti haluat.”

Ekologinen vaate on sellainen, jota käytät niin paljon ja pitkään, ettei tule tarvetta ostaa uutta sen tilalle. Ostohetkellä tärkein kysymys on se, oletko valmis sitoutumaan valitsemaasi vaatekappaleeseen useiksi vuosiksi. Jos olet, osta se.

”Pitää myös muistaa, ettei laatu tarkoita helppohoitoisuutta. Jos ihastelet kashmirneuletta, mutta et jaksaisi hoitaa sitä kampaamalla ja käsin pesemällä, osta mieluummin se helppohoitoinen tekokuituneule.”

Osta laadukasta työtä

Tärkeintä on siis vaatteen pitkäikäisyys. Mutta mistä tunnistaa laadukkaan vaatteen? On taatusti ikävää, jos ihana neule nyppyyntyy pilalle jo muutaman käyttöviikon jälkeen tai trikoopaita kulahtaa jo ensimmäisissä pesuissa.

Laadun havaitsemiseen liittyy paljon ammattitaitoa, jota ei voi vaatia tavallisilta kuluttajilta. Siksi Saramäki onkin tällä hetkellä Aalto-yliopistossa aloittamassa projektia, jonka tavoite on kehittää pitkäikäisyydestä ja laadusta kertova merkki vaatteisiin.

”Tavallisen kuluttajan on vaikeaa arvioida esimerkiksi kankaan kestävyyttä. Jokainen voi kuitenkin tarkistaa, ovatko vaatteen saumat siistit ja tikki lyhyttä. Pitkätikkinen vaate on valmistettu mahdollisimman nopeasti, eikä se ole yhtä kestävä. Jos vaatteen valmistuksessa on säästetty ompeluajasta, on säästetty kaikesta muustakin.”

Jos vaate on tehty akryylistä, se kannattaa jättää kauppaan.

”Akryyli nyppyyntyy ja toisin kuin villavaatteista, nyppyjä on materiaalin vahvuuden vuoksi vaikea saada pois.”

Ota yhteyttä päättäjiin tai vaatefirmoihin

Jos olet huolestunut vaateteollisuuden työntekijöiden oloista tai ympäristöhaitoista, painosta päättäjiä tekemään asioille jotakin.

”Euroopan unionin päätökset vaikuttavat paljon siihen, mitä maailmalla tapahtuu. Suosittelen myös olemaan suoraan yhteydessä vaatefirmoihin. Kysy, millä tavoin he varmistavat, ettei tuotannossa käytetä ympäristöä tuhoavia kemikaaleja ja että vaatteiden teosta on maksettu asiallinen palkka.”

Näin vaatefirmat huomaavat, että ekologisuus ja eettisyys kiinnostavat kuluttajaa. Vaikuttaminen tiettyjä vaatemerkkejä ostamalla tai ostamatta jättämällä on kankeaa, sillä vaatefirmat eivät voi tietää ostokäyttäytymisen syitä.

Keksi uusia keinoja tyydyttää vaihtelunhalua

Moni ostaa uusia vaatteita pelkästä vaihtelunhalusta.

”Vaihtelunhalua voi kuitenkin tyydyttää vaikka ostamalla asusteita kirpputorilta, jonne ne voi myös lahjoittaa takaisin”, Saramäki ehdottaa.

Värikäs huivi, näyttävä koru tai laukku voi tuoda asukokonaisuuteen kaivattua piristystä – ilman, että ostamisesta tarvitsee potea huonoa omaatuntoa. Vaatteita voi myös lainata vaatelainaamosta.

Uutuudenhalun voi myös kanavoida johonkin muuhun kuin vaatteisiin; kuuntele vaikka uutta musiikkia tai kokeile uusia reseptejä.

”Uskon myös, että jos ostaa todella mieluisia vaatteita, ei niihin kyllästy yhtä helposti kuin hetken huumassa ostettuihin. Kannattaa miettiä sitäkin, onko aidosti kyllästynyt johonkin vaatteeseen. Vai eikö se enää miellytä, koska on huonolaatuisuuttaan menettänyt muotonsa?”

Saramäki on kiitollinen siitä, ettei Suomeen ole rantautunut USA:sta tuttua tapaa käyttää joka päivä töissä uusia vaatteita. Halu saada uutta on Saramäen mukaan kuitenkin hyvin ymmärrettävä.

”Onhan se luonnollista, että uudet asiat kiinnostavat. Ihan kaikkea ei kuitenkaan voi saada, jos haluaa olla ympäristöystävällinen.”

Suosi kotimaista ja kierrätysmateriaaleja

Kotimaisen vaatetuotannon haaste on, että alan koulutuspaikkoja on vain vähän. Jonkin verran vaatteita kuitenkin valmistetaan Suomessakin. Jos haluamme, että kotimaassamme valmistettaisiin vaatteita enemmän, meidän kannattaa ostaa täällä tehtyjä vaatteita. Kysyntä luo tarjontaa.

”Tulevaisuuden kova juttu tulee olemaan kierrätysmateriaalit, esimerkiksi selluloosakierrätyskuidut, joiden tuottaminen on Suomessa pilottivaiheessaan. Tämä voisi tuoda tekstiiliteollisuuden takaisin Suomeen. Kierrätettyjen vaatteiden kauppa tulee varmasti myös entisestään lisääntymään”, Saramäki ennustaa.