Luovan alan uusi suunta
Töissä

Luovan alan uusi suunta

Kirjoittaja: Annukka Malin

Geni Raitisoja siirtyi palkkatyöstä kevytyrittäjäksi. Apua yrittäjyyden ensimetreille hän sai DigiMaMan jäsenille räätälöidystä yrittäjäkoulutuksesta.

“Korona opetti meille, että työelämä voi muuttua hyvin nopeasti ja että perinteiselle toimistotyölle on vaihtoehto”, sanoo sisällöntuotannon ja digimarkkinoinnin asiantuntija Geni Raitisoja.

Raitisoja työskenteli ennen koronapandemiaa viestintätoimistossa oppisopimuksella, mutta koronan aiheuttamien vaikutusten vuoksi määräaikainen sopimus ei saanut jatkoa. Täysipäiväisestä yrittäjyydestä haaveileva Raitisoja päätti lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä ja ryhtyi kevytyrittäjäksi. Kevytyrittäjänä hän myy osaamistaan kirjoittamisesta, sisällöntuotannosta ja markkinoinnista. Nyt takana on puoli vuotta kokemusta yrittäjyydestä.

“Haluan katsoa, onko yrittäjyys minulle oikea tie. En halua tulevaisuudessa istua toimistossa kahdeksaa tuntia päivässä, vaan rakentaa omannäköisen työelämän.”

Geni Raitisoja on yksi useista luovan alan asiantuntijoista, jotka ovat siirtyneet palkkasuhteisesta työstä yrittäjämuotoiseen työskentelyyn. Useiden toimialatutkimusten mukaan itsensä työllistäminen lisääntyy luovilla aloilla jatkuvasti työmarkkinoiden muuttuessa.

Rohkeutta myyntiin

Digimarkkinoinnin parissa kymmenen vuotta työskennellyt Raitisoja painottaa, että tulevaisuuden työelämässä tarvitaan vahvoja digitaitoja.

“Luovien alojen yrittäjien on tärkeää tiedostaa, että Suomi on pieni markkinamaa. Jos haluaa lisää asiakkaita, tulee niitä hankkia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Kansainvälistyminen tapahtuu digitaalisten kanavien kautta, joten niiden hallitseminen on tärkeää.”

Digitaitojen lisäksi Raitisojan mielestä luovan alan yrittäjät tarvitsevat tulevaisuuden työelämässä myös luovuutta ja ripauksen rohkeutta.

“Suomalaiset ovat usein vaatimattomia. Oman sisäisen myyjän löytäminen voi olla hankalaa, mutta mielestäni palveluita tulisi tarjota rohkeammin, myös kansainvälisesti. Suomessa on paljon taitoa ja osaamista. Kansainväliset yritykset voisivat hyötyä suomalaisten uniikista ja luovasta ajattelutavasta.”

Vertaistukea ja työkaluja yrittäjyyteen

Geni Raitisoja on ollut mukana keväällä alkaneessa DigiMaman, TAKKin ja UKKO.fin järjestämässä yrittäjäkoulutuksessa, joka on räätälöity DigiMaMan jäsenille. Koulutus on suunnattu freelancereille, laskutuspalvelujen kautta toimiville asiantuntijoille ja toiminimiyrittäjille, jotka haluavat kehittää yrittäjäosaamistaan.

Raitisojan mielestä ennen yrittäjäksi ryhtymistä olisi tärkeää tietää, mitkä ovat yrittäjän kompastuskivet ja mitä pitää ottaa huomioon. Muun muassa ne asiat oppii yrittäjäkoulutuksessa.

“Olen saanut koulutuksesta työkaluja täysipäiväisen yritystoiminnan aloittamiseen. Ennen yrityksen perustamista voi olla vaikeaa hahmottaa, millaista yrittäjän elämä oikeasti on. Koen, että yrittäjyyttä on helpompi käsitellä, kun joku kokeneempi opastaa.”

Geni Raitisojan mukaan haastavinta yrittäjyydessä onkin juuri aloittaminen. Etenkin nyt, kun koronavirus sekoitti pakkaa.

“Koronan vuoksi toimeksiannot yrittäjiltä ovat vähentyneet, ja uusia asiakkaita on hankala löytää. Tämä on uudelle yrittäjälle vaikea tilanne. Nyt on kuitenkin hyvä aika ja mahdollisuus kouluttautua ja kehittää palveluitaan ja omaa toimintaansa”, Raitisoja sanoo ja muistuttaa, että palveluiden kehittäminen on tärkeää ihan aina.

Raitisojan mukaan yrittäjänä vertaistuen merkitys kasvaa. Yrittäjyyskoulutuksessa parasta onkin hänen mielestään ollut verkostoituminen ja ajatusten vaihto muiden luovan alan yrittäjien kanssa.

“Mukana on kaikenlaisia luovan alan yrittäjiä, kuten valokuvaajia, sisällöntuottajia ja graafikoita. Meille on syntynyt ihan oma verkosto, josta löytyy aina osaajia projekteihin ja josta on helppo saada apua. Myös kurssin vetäjä on ollut aina tavoitettavissa ja häneltä on voinut kysyä mieltä askarruttavia asioita.”