Hyvä tyyppi
Töissä

Hyvä tyyppi

Kirjoittaja: Reijo Partanen

Marjo Luomanen sairastaa etenevää lihastautia ja hänen mukanaan on aina henkilökohtainen avustaja. “Yksikään työpäivä ei ole samanlainen”, avustaja Emilia Sillanpää kuvailee työtään. Luomasen mukaan hyvä avustaja on ennen kaikkea hyvä tyyppi. Tässä työssä kokemus ei välttämättä siis ratkaise.

Järjestösuunnittelija Marjo Luomanen on juuri palaamassa junalla työmatkalta Turusta kotiinsa Vaasaan. Hän on toiminut pian 18 vuotta Lihastautiliiton Länsi-Suomen aluetyöntekijänä. Hän ei kuitenkaan matkusta yksin. Pyörätuolilla liikkuva Marjo sairastaa etenevää lihastautia, joten hänen mukanaan on aina henkilökohtainen avustaja.

Henkilökohtaiset avustajat mahdollistavat Marjolle normaalin elämän; liikkuvan työn, arjen toiminnot ja muut harrastukset. Tänään hänen mukanaan matkustaa henkilökohtainen avustaja Emilia Sillanpää, joka on toiminut Marjon avustajana kohta viisi vuotta.

Yksikään päivä ei ole samanlainen

Marjo Luomasen työpäivät ovat erilaisia. Välillä hän tekee toimisto- ja matkatyötä, välillä hän työskentelee päivisin, joskus iltaisin tai jopa viikonloppuisin. Näin siis avustajankin työpaikka ja -aika vaihtelevat. Välillä avustaja työskentelee Marjon kotona, jolloin työtehtäviin voi kuulua muun muassa kotitöitä.

Välillä käymme kulttuuririennoissa, välillä ostoksilla. Sellaista normaalia elämää, Marjo kertoo.

Emilian vuoro alkoi eilen varhain aamulla auttamalla Marjoa ylös sängystä ja siitä eteenpäin toimien Marjon apuna hänen työmatkallaan. Ensin vierähti puoli päivää Tampereella, josta he matkasivat Turkuun yöksi. Työvuoro päättyy, kun he ovat takaisin Vaasassa Marjon luona. Tällä viikolla Emilialla on periaatteessa kaksi päivää töitä, mutta käytännössä takana on siis jo puolitoista vuorokautta.

“Mielestäni tämä työ on ihanan vaihtelevaa, kun mikään päivä ei ole samanlainen. Kun suhtautuu työhön joustavasti, myös työnantaja joustaa takaisin”, Emilia kertoo.

Henkilökohtaisista avustajista on pulaa

Henkilökohtaisista avustajista on tällä hetkellä pulaa ympäri Suomea. Avustajia koulutetaan muutamissa ammattiopistoissa, mutta avustajana voi toimia kuka tahansa alasta kiinnostunut.

Marjolla on ollut yli kahdenkymmenen vuoden aikana avustajia hyvin erilaisilla taustoilla. Avustajat ovat olleet koulutukseltaan muun muassa kokki, puutarhuri, kriminaalityöntekijä, lastenhoitaja, fysioterapeutti, maisteri ja lähihoitaja.

Ennen tuloaan Marjolle töihin Emilia ei ollut kuullutkaan henkilökohtaisen avustajan työstä, eikä hän tiennyt mitä avustaja tekee.

”Kesätöitä etsiessäni nimike vilahti TE-palveluiden sivuilla ja uteliaisuuteni heräsi, koska työhön ei vaadittu varsinaista koulutusta. Homma osoittautui mielenkiintoiseksi ja kun henkilökemia sujui Marjon kanssa niin hyvin, päätin tilaisuuden tullen siirtyä kokopäiväiseksi työntekijäksi”, Emilia kertoo.

Asenne ratkaisee

Marjon mukaan tärkeimmät ominaisuudet avustajalle ovat rehellisyys, luotettavuus ja hyvä asenne.

”Emilia on loistava työntekijä, sillä hänellä on hyvä tilannetaju ja nöyrä asenne. Avustajan tehtävä ei ole määrittää, mitä minun tulee tehdä vaan tehdä asiat kuten minä itse tekisin”, Marjo kertoo.

Marjo jatkaa vielä, että avustajaksi sopii niin sanottu hyvä tyyppi. Tärkeää on, että avustettavan ja avustajan välillä henkilökemia toimii. Työ on hyvin ihmisläheistä työtä, jossa ollaan paljon keskenään tekemisissä. Tällöin hyvä yhteinen huumorintaju piristää sopivassa kohtaa.

Emilia naurahtaa ja nyökkää.

“Minulle tämä työ sopii ja voin suositella myös muille. Tietenkin työnkuva riippuu työnantajan tarpeista, mutta hyvässä tapauksessa työsuhteesta tulee enemmän kuin työsuhde. Siitä syntyy omaa huumoria ja mieleenpainuvia hetkiä. Välillä sanon meneväni Marjolle, en töihin.”