Miten kehität itseäsi?
Töissä

Miten kehität itseäsi?

Kirjoittaja: Jenni Junkala

Kysyimme neljältä asiantuntijalta, miten he kehittävät itseään.

Tavoitteita ja rutiineja

Hanna Tikander: “Itsensä kehittämisessä on tärkeää olla suunnitelmallinen, sillä muuten päätyy tilanteeseen, jossa kokee, ettei koskaan ole aikaa vaikka lukea kirjaa tai kuunnella podcastia. Minä lupasin viime syksynä itselleni, että luen 45 minuuttia joka päivä. Luen paljon uutisia ja kirjoja ja kuuntelen podcasteja. Yritän pysyä ajan tasalla maailman menosta. Kun pysyttelen kärryillä, tiedän että pysyn esimerkiksi kaikenlaisissa keskusteluissa kärryillä.”

Pia-Maria Nickström: ”Minäkin haluan Hannan tavoin pysytellä kärryillä asioista, mutta minulle taas ei toimi tavoitteellisuus, vaan rutiinit. Aamuisin esimerkiksi luen aina uutiset. Siitä on tullut tapa, ja uutisia lukemalla parannan yleissivistystä ja ymmärrän maailmaa ja politiikkaa. Jos ottaisin itselleni esimerkiksi lukutavoitteita, ahdistuisin lukemisesta, koska pitäisin sitä pakkona. Ehkä kehitänkin itseäni rennosti: kuuntelen podcastia kun kävelen jonnekin, kartutan tietoa keskustelemalla kaverin kanssa, osallistun verkkokurssille. Yhden ystävän kanssa veimme lounaalle elinkeinoelämän tärkeitä ihmisiä, jolta halusimme oppia asioita. Lounaiden jälkeen mietimme mitä olimme oppineet.”

Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander ovat intohimoisia säästäjiä ja sijoittajia ja pitävät suosittua Mimmit sijoittaa -blogia ja podcastia. He ovat tunnettuja myös Instagramissa ja järjestävät Mimmit sijoittaa -tapahtumia. Nykyään Mimmit sijoittaa on osakeyhtiö, joka työllistää Nickströmin ja Tikanderin.

Olennainen osa yrittäjyyttä

Aku Varamäki: "Itsensä kehittäminen nivoutuu yhteen työni luonteen kanssa. Esimerkiksi kirjoittaminen on luonteva ja hyödyllinen tapa kehittää itseään. Silloin haastan itseni ajattelemaan ja etsimään vastauksia kysymyksiin. Kirjoitin viime vuonna kirjan, jonka haastatteluita tehdessä tapasin asiantuntijoita eri aloilta ja opin uutta. Oikeastaan itsensä kehittäminen ei ole koskaan tainnut olla minulle mikään ongelma. Olen tiedonjanoinen ja utelias. Yrittäjänä on aika luonnollista, että minulla on sisäinen motivaatio kehittää itseäni. Kukaan ei tule yrittäjälle sanomaan, että pitäisi opiskella tai kehittää taitojaan, joten sitä pitää itse haluta. Luen paljon ja nykyään myös kuuntelen podcasteja ja teen verkkokursseja. Varsinkin äänikirjat ja podcastit on helppo yhdistää perheellisen ihmisen arkeen. Myös verkkokursseja voi tehdä silloin kuin haluaa ja niihin on aikaa. Haaveilen jatko-opinnoista, mutta niiden aika ei ole nyt."

Aku Varamäki on yksi Workday Designers -yrityksen perustajista. Hän on työpäivämuotoilija, joka auttaa ihmisiä ymmärtämään työn murrosta ja yrityksiä kehittämään työelämän inhimillisyyttä. Vuonna 2019 Varamäki kirjoitti Future Proof – tulevaisuuden työkirja -teoksen työn tulevaisuudesta.

Työnantaja kannustaa

Mirkka Aho: "Seuraan aktiivisesti alan uutisointia, julkaisuja ja osallistun koulutuksiin. Osallistuin viime vuonna STTK:n palvelumuotoilukoulutukseen Laurea-ammattikorkeakoulussa. Sain koulutuksesta kourallisen hyviä oppeja, menetelmiä ja työkaluja palvelujen ja asiakaskokemuksen kehittämiseen. Tänä vuonna olen viestinnän ammattilaisten ammattijärjestö Procomin ProComPRO-koulutusohjelmassa vahvistamassa sekä markkinointi- että digiosaamistani. Työnantajani suhtautuu myönteisesti itsensä kehittämiseen ja kouluttautumiseen. Voin käydä henkilökohtaisen koulutusbudjettini puitteissa työajalla kouluttautumassa oman asiantuntijuusalan asioihin. Kehittämällä itseäni pidän yllä työmarkkina-arvoani sekä pysyn ajan tasalla alani asioista. Uteliaisuuttakin riittää!"

Mirkka Aho on ERTOn viestintäasiantuntija. Hän on kiinnostunut markkinointi- ja viestintäalan asioista ja päivittää osaamistaan säännöllisesti.