Työyhteisö kantaa myös vaikeina aikoina
Töissä

Työyhteisö kantaa myös vaikeina aikoina

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Kalle Kirjalainen

Työhönvalmentaja Eini Nurmelle on tärkeää, että työyhteisö kantaa haastavissakin tilanteissa. Häntä motivoi työssään hyvä tiimi ja työyhteisö.

"Olen ollut neljä vuotta töissä Hämeen Setlementissä työllisyyspoliittisessa hankkeessa työhönvalmentajana. Hankkeen tarkoitus on edistää maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden työllistymistä Hämeessä.

Työni riippuu aina siitä, kuka asiakas on. Jokaisessa tapauksessa lähden liikkeelle hänen yksilöllisistä tarpeistaan. Jos hänellä on esimerkiksi korkeakoulutus ja työkokemusta, voin auttaa työpaikkojen etsimisessä, vinkata hyvistä paikoista tai tsempata. Jos asiakkaani työura on hyvin alussa, teemme esimerkiksi yhdessä CV:tä tai selvitämme eri alavaihtoehtoja työkokeilua hyödyntämällä. Työni suola onkin juuri se, etten koskaan tiedä, kuka oven taakse ilmestyy.

Hyvä tiimi ja työyhteisö motivoivat minua. Minusta on tärkeää, että työyhteisö kantaa myös vaikeina aikoina. Pitkälti sen ansiosta olen viihtynyt nykyisessä tehtävässä näin monta vuotta. Työnantajani on joustava. Saan suunnitella itsenäisesti työpäiväni ja kehittää itseäni. Meillä luotetaan siihen, että jokainen on oman työnsä asiantuntija. Aina voi tietysti pyytää muilta apua.

Ennen kuin valmistuin yhteisöpedagogiksi ammattikorkeakoulusta, tein työharjoittelun nykyisessä työpaikassani. Jo silloin jäin haaveilemaan, että vielä joku päivä saisin työn täältä. Minulle jäi harjoittelussa sellainen kuva, että työntekijöistä pidetään hyvää huolta, ja työ on joustavaa ja vapaata. Mielikuvani on siis osoittautunut oikeaksi.

Koronakevään aikana, kun tein etätöitä kotona, aloin miettiä jatkokouluttautumista. Epävarmuus sai minut miettimään, etten koskaan tiedä, mitä on tulossa eikä lisäkoulutuksesta ole koskaan haittaa. Elokuussa aloitin YAMK-tutkinnon suorittamisen Lapin ammattikorkeakoulussa.

Tutkintoni tiedolla johtamisesta voi tehdä verkossa. Työnantajani suhtautuu todella hyvin opintoihini. Meitä kaikkia kannustetaan ja rohkaistaan kehittämään itseämme esimerkiksi osallistumalla koulutuksiin tai seminaareihin. Koko työyhteisö hyötyy tästä.

Tein edellisen tutkintoni opinnäytetyön työn ohella. Koin silloin työn ja opintojen yhdistämisen todella uuvuttavaksi ja ajattelin, että en enää koskaan opiskele. Nykyinen työnantajani kuitenkin tarjoaa mahdollisuutta käyttää joka vuosi seitsemän työpäivää omaan opiskeluun. Se oli yksi syy, mikä sai minut hakeutumaan taas opintojen pariin.

Pakko myöntää, että opintojen ja koulun yhdistäminen on kuitenkin ollut raskasta ainakin näin alussa opintoja. Minun on mietittävä tarkasti, miten aikataulutan arkeni, jotta jaksan. Pidän myös mielessä, että 1,5 vuotta kestäviin opintoihini voi aina hakea lisäaikaa, jos elämä tuntuu liian tiukalta."