Digimarkkinoinnin ammattilaiset luovivat alan jatkuvassa muutoksessa. Mainostoimistoyrittäjä Tiina Auer tietää, miten se onnistuu.
Mainostoimisto Fontiinaa pyörittävällä Tiina Auerilla on digimarkkinoinnin alalta 30 vuoden kokemus. Hän on nähnyt alan monet murrokset, joiden keskellä luoviessa häntä on auttanut erityisesti perusteiden hallitseminen.
“Koulutukseni kautta tiedän, mitä ihminen katsoo mainoksessa ensimmäisenä, tunnen typografian perussäännöt sekä sen, miten värit viestivät. Nämä asiat eivät muutu miksikään, vaikka ala muuttuu”, Tiina Auer toteaa.
“Kun olemassa olevat säännöt tietää, niitä voi soveltaa ja rikkoakin. Ei tarvitse kokeilla ja töppäillä. Luovuus pääsee kukkimaan perusasioiden päällä.”
Auer on käynyt taide- ja somistajakoulut ja kouluttautunut sittemmin jatkuvasti työnsä ohessa. Kartalla on oltava muun muassa alan muuttuvasta lainsäädännöstä, immateriaali- ja tekijänoikeuksista, salassapitosopimuksista ja vastuuvakuutuksista.
“Olen käynyt kurssit esimerkiksi yleisestä tietosuoja-asetuksesta sekä lakisääteisestä julkisen sektorin verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta.”
Auer kiittelee DigiMaMan järjestämiä koulutuksia sekä yrittäjille suunnattuja kursseja. Jos koulutusta ei ole tarjolla, hän selvittää asioita itsenäisesti.
“Saatan tarkistaa, onko jollakin yhdistyksellä palveleva puhelin, josta voisin saada apua. Selvitän asioita myös verkossa ja seuraan aktiivisesti alan edelläkävijöitä somessa.”
Yrittäjä, muista levätä!
Auer työskenteli uransa alussa suuressa mainostoimistossa. Työ kävi kuitenkin raskaaksi, ja hän päätti hyödyntää intohimonsa ja ahkeruutensa omassa yrityksessään.
“Yrittäjyys on työstään tykkäävälle, ahkeralle ihmiselle hyvä vaihtoehto. Yrittäjällä on paitsi velvollisuuksia, myös vapauksia. Itsekuria täytyy olla, sillä kukaan muu ei kurita”, Auer muistuttaa.
“Työ ja vapaa-aika on osattava pitää tasapainossa. Nykyään pidän huolen, että lepään viikonloput ja nukun yöni. Tarvitsen breikkejä siksikin, että ideat syntyvät usein silloin, kun poistun työpaikalta ja arkiympäristöstä.”
Työaikakirjanpitoa kannattaa tehdä paitsi siksi, että pysyy kärryillä tehdyistä tunneista, myös siksi että osaa pitää hintansa oikealla tasolla. Auer on tottunut kirjaamaan työaikaansa muistiin vanhanaikaisin menetelmin, ruutuvihkoon, vaikka ohjelmia ja sovelluksiakin työaikakirjanpitoon löytyy.
“Merkkaan vihkoon tarkasti, kuinka paljon mihinkin työhön kuluu aikaa. Seuraavalla kerralla, kun teen vastaavasta työstä tarjouksen, tiedän kuinka paljon tunteja siihen on mahdollisesti syytä lisätä.”
Auer tietää kokemuksesta, kuinka tärkeää riittävä lepo on – ja toisaalta siitä, kuinka vaikeastakin tilanteesta voi selvitä. Hän uupui kuutisen vuotta sitten ja päätti jättäytyä työttömäksi. Yritystään hän ei lopettanut, vaan keskeytti vain sen toiminnan.
“Keräsin voimia, kouluttauduin, tein kollegoille työkeikkoja ja sain työttömyyskorvausta. Olin puolisentoista vuotta työttömänä ja sain kaipaamani hengähdystauon. Pääsin jaloilleni ja aloitin yritystoiminnan uudelleen.”
Kaikkea ei kannata tehdä itse
Tiina Auer painottaa hyvän kirjanpitäjän tärkeyttä. Yrittäjä kohtaa arjessaan esimerkiksi monia verotukseen liittyviä seikkoja, josta kirjapitäjä on perillä yrittäjän puolesta.
“Mainosalan ammattilaisen työtä on pysyä kärryillä uusista ohjelmistoista, medioista ja lainsäädännöstä. Ei kannata käyttää aikaa kirjanpitäjän töiden tekemiseen.”
Auer kehottaa varmistamaan myös, että vakuutukset ovat kunnossa ja että YEL-maksu vastaa todellisia tienestejä.
“Vakuutukset pelastavat yrittäjän monesti pulasta. YEL:n merkitys taas on pandemian aikana korostunut entisestään. Kuka tahansa voi sairastua ja menettää asiakkaansa. Eläkkeen lisäksi sairauspäivärahaa sekä ansiosidonnaista työttömyyskorvausta maksetaan YEL-työtulon perusteella.”
Erityisesti yksinyrittäjän kannattaa kerätä ympärilleen luotettava tukiverkosto, jotta työ ei ole yksinäistä puurtamista. Läheisten kollegoiden kanssa voi puhua alan palkkauksesta ja varmistua, että omat hinnat ovat ajan tasalla.
Auerin tukiverkosto on naiskollegoiden porukka, joka auttaa toisiaan tiukan paikan tullen.
“Kun yksi mimmeistä oli aikoinaan äitiyslomalla, hoidin hänen asiakkaansa”, hän muistelee.